Religieuze processies vinden niet vaak plaats in het noorden van Nederland, maar op 1 mei is er elk jaar eentje in Alkmaar. KunstNetTV was dit jaar aanwezig bij de processie van het heilige bloedmirakel van Alkmaar. Historicus Lisa Oskamp neemt de kijkers mee in het intrigerende mysterieuze verhaal uit 1429 over een Alkmaarse priester, gemorste wijn en een bebloed gewaad dat na de reformatie veilig in diverse schuilkerken in Alkmaar werd verborgen.

In 1429 vond het heilige bloedmirakel van Alkmaar plaats. Rond het reliek daarvan ontstond een religieuze processie, maar vanaf de protestantse reformatie in 1507 was dat verboden. Het stukje stof werd bewaard in schuilkerken, totdat halverwege de 19e eeuw godsdienstvrijheid werd ingesteld en het reliek een plek kreeg in speciaal altaar in de Sint Laurentiuskerk. Begin 20e eeuw werd de processie hervat, maar vanaf de jaren '60 was er te weinig belangstelling. Sinds 2000 wordt de processie door Alkmaar opnieuw gehouden.

De uitzending over het Mirakel van Alkmaar is te zien op kunstnet.tv en elke dag om 10:00 en 22:00 uur bij StreekStad Centraal. Meer over het mirakel is te lezen op historiek.net.
Pin It
Bekeken: 1270x