"Als ik honkbal, voel ik me vrij en vergeet ik wat er aan de hand is aan de andere kant van de wereld." De 22-jarige Cesar Augusto Salazar Cedeño ontvluchtte toen hij 19 jaar was zijn thuisland Venezuela en vroeg in Nederland asiel aan. Hij werd afgewezen, maar ging in beroep. In afwachting van het oordeel kwam de honkballer per toeval terecht bij Alcmaria Victrix, waar ze héél erg blij hem zijn.

Afgelopen zondagmiddag speelde het eerste team van Alcmaria Victrix tegen Kinheim uit Haarlem. Met twee honken vol komt Cesar aan slag. De Venezolaan speelde naar eigen zeggen in z'n tienerjaren op hoog niveau in de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten. "Die swing van hem: als hij de bal goed raakt, kan je gaan zoeken", zegt coach Lisandro Tromp tegen mediapartner NH Nieuws. Cesar slaat een homerun en het publiek juicht.

Cesar is een van de ruim 6 miljoen Venezolanen die hun land uit zijn gevlucht. Nadat hij op zijn 19e terugkwam uit de VS sloot hij zich aan bij een oppositiepartij en wilde zijn positie als publiek figuur gebruiken. Dat mag van het regime niet. Uit vrees voor zijn leven stapte Cesar nog voor zijn 20e met zijn honkbalhandschoen op zak in een bus naar Bogotá, Colombia, om van daar naar Nederland te vliegen. Nadat hij zich meldde in Ter Apel kwam hij terecht in AZC Doggershoek in Den Helder. Nu is hij 22 jaar oud.

Venezuela staat te boek als risicoland. Mensen die onveilig zijn omdat ze zich uitspreken tegen de autoriteiten hebben een grotere kans op een verblijfsstatus in Nederland. Cesar's asielaanvraag werd echter afgewezen. Volgens de immigratiedienst (IND) had hij niet aannemelijk gemaakt dat hij een diepgewortelde politieke overtuiging heeft, en dat hij bekendheid als honkballer aanwendde voor politiek activisme. Zelf zegt hij bedreigd te zijn met een vuurwapen en dat hij bijna was ontvoerd, maar ook dat kan de IND onvoldoende verifiëren. Het is niet duidelijk wanneer zijn beroep wordt behandeld.

Cesar is blij in Nederland te zijn en voelt zich geweldig bij Alcmaria: "Ik vind het fijn hier. Ik voel me veilig. Ik kan hier over straat lopen zonder dat ik voor mijn leven hoef te vrezen."
Pin It