Stadswerk072 start met werkzaamheden op het Bolwerk en het Victoriepark in Alkmaar. De parken krijgen veel meer kleur en er komen nieuwe parkbanken. De nieuwe inrichting is gebaseerd op de Engelse landschapsstijl waarin het Bolwerk in de 19e en begin 20e eeuw is ontworpen. De klus is naar verwachting aan het einde van het jaar geklaard.

"De komende weken plaatsen we in het Victoriepark en Bolwerk maar liefst 650.000 stinzen- en bloembollen in de grond. Dit geeft volgend jaar een prachtig fleurig beeld.", vertelt projectleider Paul Weidema. Meteen worden zo de biodiversiteit vergroot en de parken aantrekkelijker gemaakt voor insecten en vogels. Stinzen- of stinsenplanten werden vanaf ongeveer de 16e eeuw geplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Stins is Fries voor 'stenen huis'. In die tijd hadden alleen adellijken en welgestelde Friezen stenen huizen.

De parkontwerpers putten inspiratie uit oude foto’s en prentbriefkaarten van het Alkmaarse singelpark. Daarop stonden parkbanken met gietijzeren onderstellen. De nieuwe parkbanken brengen dat historische beeld weer terug.

De verrijking van het Bolwerk en Victoriepark komt voort uit een eerdere verkenning. In 2019 en 2020 konden bewoners, ondernemers en organisaties hierover meedenken. Een van de belangrijkste doelen was het versterken van de Engelse landschapsstijl. Tekeningen en andere informatie over het project zijn te vinden op stadswerk072.nl.
Pin It
Bekeken: 1088x