Kinderen uit de Alkmaarse wijk Vroonermeer hebben symbolisch de eerste palen geslagen van hun nieuwe kindcentrum aan de Damakker. Na een speech van wethouder Ad Jongelen, sloegen een aantal kinderen symbolisch houten paaltjes de grond in. Met grote houten hamers bouwden ze aan hun eigen toekomst en die van de rond 400 kinderen die toekeken.

Het nieuwe onderdak van De Lispeltuut (SaKS), de Vroonermeerschool (Ronduit), en kinderopvang Kinderkroon (SKOA / Kiddies) heeft al lang op zich laten wachten. Het begon begin 2017 met een strijd over wie het schoolgebouw voor 500 kinderen zou gaan bezetten. De katholieke scholenkoepel claimde alleenrecht voor het basisonderwijs, maar vanwege de vrijheid van onderwijskeuze koos de raad voor een dubbele school. De bouwstart van  'Scholen onder één dak' (SOED) begin 2018 verwacht. Vooral de omhoog schietende bouwkosten en nieuwe energienormen gooiden roet in het eten. In maart 2020 startte de ontwerpfase, maar er moest worden afgeschaald en pas twee jaar later werd het definitieve ontwerp gevierd.

Maar dat is allemaal verleden tijd. Maandag was het feest op de bouwplaats, waar een groot schoolgebouw zal verreizen, met een gymzaal die zal worden geëxploiteerd door Alkmaar Sport. Onderwijswethouder Ad Jongenelen gaf met een toespraak, waarin hij zijn voorganger Elly Konijn prees voor alle tijd en energie die zij heeft gestoken in de realisatie van de SOED. Konijn, die toekeek van achter de omheining, kreeg van iedereen applaus.

Daarna was het tijd voor de officiële handeling. Geen standaard 'eerste paal' moment met een wethouder in een grote heimachine, want het draait om de jongste generatie. Een klein groepje kinderen sloeg - met een beetje hulp van de schooldirecteuren - symbolisch houten paaltjes de grond in met grote houten hamers. Daarna werden prachtige liedjes gezongen. Kinderburgemeester Miya Scheltinga nam het woord, en groef daarna samen met een paar kinderen tijdcapsules in, waar de school overheen zal worden gebouwd. Tot slot mochten de grote mensen ook nog wat doen, namelijk het onthullen van het bouwbord met daarop alle bouwpartners.

De oplevering is naar verwachting niet in de zomer van 2023 maar in het eerste kwartaal van 2024.
Pin It
Bekeken: 998x