Stichting de Alkmaarse Cuyperskerk zet zich in voor behoud en restauratie van de Cuyperskerk, ook wel bekend als de Sint Laurentiuskerk. De stichting was de drijvende kracht achter de restauratie van onder andere het Pelsorgel en de kerkdeuren en heeft nu een nieuw project: de aanschaf van een 1,60 meter hoog beeld van St. Matthias voor rond 8.500 euro.

De aanschaf van het beeld is van belang voor de parochie, de kerk en voor Alkmaar, legt penningmeester Henk Adriaanse uit. "St. Matthias is een patroonheilige van de stad Alkmaar en er hoort oorspronkelijk ook een beeld van hem in de kerk". Pierre Cuypers ontwierp de kerk met een Matthias-altaar. Op de plek waar het beeld moet komen te staan zou ook ooit een Matthias-beeld hebben gestaan. Aan de andere kant staat Sint Laurentius, de andere patroonheilige van Alkmaar.

"Maar in de jaren 60 moesten er dingen veranderen, vond men", vervolgt Adriaanse. Hij heeft het over een periode met drastische modernisering van van de geloofsbeleving, en daarbij hoorde wat wel de 'Tweede Beeldenstorm' wordt genoemd. "Er werd een heleboel gesloopt. Ook moest het koororgel bovenaan het koor naar beneden worden gebracht, dichterbij het volk. Daarbij raakte het ernstig beschadigd". Het mooie Pelsorgel staat dankzij de stichting inmiddels alweer zes jaar in volle glorie op zijn oude plek.

Bestuursleden Henk Adriaanse en Anjo van de Ven, pastoor Jan-Jaap van Peperstraten en Cuypers-deskundige Gert van Kleef gingen een Matthias-beeld uitzoeken bij Fluminalis in Horssen. Dit Gelderse bedrijf is wereldwijd toonaangevend in de handel in kerkboedel. "Er wordt nauwelijks nog geïnvesteerd, maar er komen veel beelden vrij uit kerken die opgeheven worden. Veel gaat naar Amerika, waar nog wel kerken worden gebouwd", vertelt de penningmeester. "We waren alleen een duimstok vergeten. Het Laurentius-beeld is 1,60 meter dus we willen een net zo hoog beeld. Toen hebben we Anjo telkens als maatstaf gebruikt. Zij is ongeveer 1,60."

En daar stond-ie dan. Hoe het Matthias-beeld eruit ziet wil de stichting alleen nog niet verklappen. "We hebben een foto maar laten slechts een stukje zien. Bij updates zullen we telkens iets meer van het beeld onthullen om een beetje te prikkelen", belooft Adriaanse. Het beeld moet wel ergens op komen te staan. "Er is geen console voor het beeld. Die wordt nagemaakt. We laten een afdruk maken van de console van het Laurentius-beeld en dan wordt hij uit kunststof of hout met een computer gefreesd."

Meer informatie over de inzamelingsactie is te vinden op alkmaarsecuyperskerk.nl. De site is niet echt actueel, maar Adriaanse belooft dat dit binnenkort is opgelost.
Pin It
Bekeken: 2070x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/