De Historische Vereniging Alkmaar kwam afgelopen week bij elkaar voor de jaarlijkse ledenvergadering (ALV). Daarbij hoorde ook een prijsuitreiking. Tijdschrift 'Het Geheugen van de Binnenstad', met persoonlijke verhalen van Alkmaarders, won de Oud Alkmaarprijs 2023. Maar de Historische Vereniging keek ook vooruit: als het aan de leden ligt wordt het 100-jarig jubileum van de vereniging, in 2025, gevierd met een film over 100 jaar Alkmaar.

De Historische Vereniging Alkmaar koestert het verleden van de kaasstad en doet dat onder meer door lezingen, wandeltochten en een eigen tijdschrift met artikelen over de stadsgeschiedenis. Het tijdschrift 'Het Geheugen van Alkmaar' plaatst ook zulke artikelen, maar met een heel andere toon en specifiek gericht op de omgeving van Luttik Oudorp en Verdronkenoord. Wat de Historische Vereniging betreft is dit tijdschrift dan ook een echte aanvulling. De Oud Alkmaarprijs bestaat sinds 1968 en ging dit jaar dus naar 'Het Geheugen van de Binnenstad'.

Op de ALV werd ook gesproken over het aanstaande jubileum van de Historische Vereniging Alkmaar. De viering daarvan staat pas voor december 2025 op de agenda, maar de voorbereidingen beginnen nu alvast. Het idee om een professionele documentairefilm te maken over Alkmaar in de afgelopen 100 jaar kon rekenen op veel enthousiasme onder de leden. Alkmaar Centraal sprak over deze plannen met Rob Marijn van de vereniging. "Het is nog heel pril," benadrukt Marijn, "maar iedereen was wel heel enthousiast."

Voor het filmidee is contact gezocht met de bekende documentairemaker Erik Willems. "Die ken je van Andere Tijden, maar hij heeft ook een film over Haarlem gedraaid en over de geschiedenis van Twente. Echt een goeie documentairemaker." Het plan staat nog in zijn kinderschoenen, dus er is nog weinig concreet. "We willen gebruik maken van filmmateriaal dat Alkmaarders zelf nog op zolder hebben liggen," vertelt Marijn. "Maar dat moeten mensen niet morgen al bij ons komen langsbrengen, dat is echt nog te vroeg. Wel kunnen mensen alvast even bekijken wat ze hebben, natuurlijk. We komen dan later met een oproep. Mogelijk hangen we het op aan een bepaald thema."

Over de film zal de komende tijd dus nog meer bekend worden. De ALV van deze week werd in elk geval in een positieve stemming afgesloten, met de uitreiking van de Oud Alkmaarprijs als feestelijk hoogtepunt.  (foto: Historische Vereniging Alkmaar)
Pin It
Bekeken: 1271x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/