Voor de komende maanden heeft Alkmaar er een nieuwe inwoner bij, woonachtig pal naast de Grote Kerk. De geschiedeniskenner zal meteen zien dat hij het harnas van Hendrik VIII draagt, maar zijn hoofd is het hoofd van Johannes de Doper. Wees echter niet getreurd als dit je niet meteen opvalt. Daar gaat het bij deze opmerkelijke promotie voor de tentoonstelling van Folkert de Jong niet om.

Van 9 juni tot en met 6 september is het aan kunstenaar Folkert de Jong de eer om te exposeren in de beeldende kunstreeks 'Nieuw Licht', in de Grote Kerk in Alkmaar. Met spraakmakende kunstwerken versmelt De Jong verleden, heden en toekomst, om zijn publiek te laten zien hoe kneedbaar geschiedenis is, legt curator Eliane Odding uit.

"Folkert is altijd heel geïnteresseerd geweest in geschiedenis, mythevorming, macht en strijd," vertelt Odding aan Alkmaar Centraal. "In de tentoonstelling 'Dutch Mechanisms' neemt hij het Alkmaars Ontzet als inspiratiebron. Met zijn kunst wil hij laten zien hoe we de geschiedenis steeds kneden en vervormen. Hoe de geschiedschrijving heel universeel is en aan de andere kant net weer even anders. De kneedbaarheid is het uitgangspunt."

Geschiedenis is als een doorgeefspelletje, waarbij iedereen elkaar om beurten hetzelfde verhaal influistert. De laatste die het verhaal vertelt, vertelt het net weer even anders dan de eerste. Zo ziet Folkert de Jong ook het Ontzet. De indrukwekkende verhalen over helden en schurken kennen we allemaal, maar in hoeverre is dit waargebeurd en in hoeverre heroïsch?

De tentoonstelling wordt zeker geen banale vertelling, vertelt Odding. "Folkert wil mensen stil laten staan bij de geschiedschrijving. Hij wil mensen bevragen: hoe kijken we tegen de geschiedenis aan; wat is echt; wat is fictie en in hoeverre is dit belangrijk? Dit doet hij met kunstwerken die zijn gemaakt van heel atypisch materiaal, vaak afkomstig uit de bouw en architectuur. Zoals purschuim, piepschuim en isolatiemateriaal. Dat draagt bij aan dat gekke, bijna post apocalyptische gevoel."

Om Alkmaarders alvast kennis te laten maken met de kunst van Folkert de Jong kunst staat zijn beeld 'Hendrik x Johannes' alvast opgesteld naast de Grote Kerk. Een werk dat symbool staat voor een machtsstructuur die door de jaren heen altijd in stand wordt gehouden. Een terugkerend element in de geschiedschrijving van verleden, heden en de toekomst.
Pin It
Bekeken: 1827x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/