Vrijdag is de derde editie van 'Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk' geopend in de Grote Kerk van Alkmaar.  Voor deze zomertentoonstelling wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te maken, geïnspireerd door of reflecterend op het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Voor deze derde editie werd kunstenaar Folkert de Jong uitgenodigd. "Ik heb echt geprobeerd te luisteren naar de stemmen, zeg maar, die in het gebouw verborgen zitten, om dat tot leven te wekken."

Dat was ook precies de bedoeling van het project. "Nieuw Licht is een gesprek tussen de kunstenaar en de kerk. De Grote Kerk die nu in het feestjaar - 450 jaar Ontzet - één van de weinige getuigen is geweest van het ontzet in die tijd", vertelt Naud van Geffen, directeur van Theater De Vest en de Grote Kerk, aan Alkmaar Centraal tijdens de feestelijke opening.

Folkert de Jong is in Alkmaar en groeide op in Egmond aan Zee. Hij kent de historie van de stad dus wel. Hij heeft sterke associaties bij het verhaal van Alkmaar Ontzet. Deze gebeurtenis vormt dan ook het vertrekpunt voor zijn expositie 'Dutch Mechanisms'. Met het project wil Folkert de grote verschuivingen van de geschiedenis onderzoeken, en van de perspectieven op die geschiedenis.

"Het leek me geweldig om de verhalen van de kerk en de karakters die een rol hebben gespeeld in die geschiedenis, om daar een portret van te maken en samen te brengen", vertelt Folkert. Het resultaat is een veelal kleurige en soms bizarre collectie van mensfiguren, waarvan een aantal in hun graftombe.

Bezoekers zijn lovend. "Ja ik vind het heel tof. Ik vind het een heleboel vrolijkheid en gruwelijkheid bij elkaar, en zeker in zo'n kerk knalt dat er wel uit." Een ander zei: "Ik vind het heel mooi in de omgeving passen, qua vormgeving past het heel mooi. En ik vind het ook heel grappig eigenlijk, dat je ziet wat er in graven zou gebeuren."

Dutch Mechanisms is te bewonderen tot 6 september. Meer op grotekerk-alkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 1977x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/