"Het is een gevoel van vrijheid, naakt en kwetsbaar, maar ook heel krachtig in een natuurlijke omgeving, wat wil je nog meer?" Als het aan voorzitter Elly Kaats ligt, zouden veel meer mensen gebruik moeten maken van Naturistenterrein Zon en Leven in Starnmeer. De vereniging kampt met vergrijzing en is op zoek naar jonge aanwas. Tijdens een open dag geeft de vereniging zich morgen letterlijk bloot om nieuwe leden te werven.

Het terrein, in een bosrijke omgeving midden in de polder met maar liefst 80 kampeerplaatsen, een zwembad en een sauna, wordt door de leden zelf onderhouden. En die leden worden zo langzamerhand een dagje ouder. "Dat begint wel een rol te spelen", vertelt Kaats aan mediapartner NH Nieuws. "We zijn daarom op zoek naar actieve, jonge leden die de handen uit de mouwen willen steken."

Waarom blijven die jonge leden dan tot nu toe weg? Kaats denkt dat vooral sociale media hierin een belangrijke rol spelen. Met die telefoontjes overal sta je tegenwoordig voordat je het doorhebt ineens op internet. Kaats stelt toekomstige recreanten echter gerust: "Bij ons hoef je daar niet bang voor te zijn, er geldt hier een strikt foto- en filmverbod. En of je nu dik of dun bent, oud of jong, iedereen is hier welkom."

Zon en Leven in Starnmeer is niet het enige naturistenterrein dat de deuren opent voor publiek. De vereniging neemt namelijk deel aan de Landelijke Open Dag Naaktrecreatie. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland.

De open dag in Starnmeer vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur. "Iedereen is welkom, met of zonder kleren", vertelt Kaats. "We hopen dat we heel veel mensen mogen ontvangen." Met een verwachte temperatuur van 30 graden zal het aan het weer in ieder geval niet liggen.


Preutsheid?

Zo'n 2,5 miljoen Nederlands brengen hun vrije tijd wel eens naakt door. Bijvoorbeeld op een naaktstrand, op vakantie, in de sauna of in de achtertuin. Belangenorganisatie NFN Open & Bloot spreekt dan ook tegen dat er sprake is van toenemende verpreutsing in Nederland.

Uit een onderzoek in 2019 blijkt dat het aantal Nederlandse naaktrecreanten al jarenlang stabiel is. Ook is het ledenaantal van NFN de afgelopen jaren gestegen. Mensen zijn wel wat voorzichtiger geworden met het blootgeven van zichzelf in het bijzijn van anderen.

De komst van telefoons met camera's en toenemende body shaming via sociale media zijn daar belangrijke oorzaken van, aldus NFN op hun website. "Dat heeft niets met preutsheid op zich te maken, maar alles met digitale kwetsbaarheid en een (ver)oordelende maatschappij."


Pin It
Bekeken: 3849x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/