Vrolijk getingel van het carillon, drommen mensen tegen de dranghekken en kaas, heel veel kaas. Het is duidelijk: dit is de Kaasmarkt. Maar dan niet op vrijdag, want het is dinsdagavond. De eerste Zomerkaasmarkt van Alkmaar betekent dat het hoogseizoen van Alkmaar echt begonnen is. Alkmaar Centraal was ter plaatse en zag Kees Nieuwland de kaasmarkt openen door de traditionele kaasmerktbel te luiden. Hij is 10 jaar lang schipper geweest van het bekende pontje bij de Bierkade.

Kees genoot duidelijk van de eer om de bel te luiden, maar de avondlijke kaasmarkt kan ook op veel enthousiasme van de meeuwen rekenen. Rakelings scheren ze over de hoofden van de bezoekers en de kaasdragers. Geen wonder, want langs de hekken wordt verse kaas uitgedeeld. “Proef maar hoor”, zegt de keurmeester. “Maar ik heb al een stuk gehad”, reageert een bezoekster bescheiden. (De tekst loopt door onder de foto)

De kaasdragers vlak voor de start van de allereerste avondkaasmarkt van het seizoen (Alkmaar Centraal)


De keurmeester toont zich tevreden met de opkomst. “Het is gezellig druk.” Niet zo druk als het op vrijdag kan zijn, maar dat hoeft ook niet. Typisch aan de opzet van de dinsdagavondkaasmarkt is dat de terrassen gewoon zijn uitgezet. En daar genieten de terrasgangers duidelijk van hun uitzicht. Meer dan de gewone markt op vrijdag weet de avondkaasmarkt daardoor ook Alkmaarders te trekken. “Nou, we gingen eigenlijk gewoon een biertje doen”, verontschuldigen mensen op een tafeltje langs de markt zich. “Maar nu pikken we dus ook even de kaasmarkt mee.”

De Kaasvader probeert zijn 'troepen' in het gareel te krijgen vlak voor de start van de kaasmarkt (Alkmaar Centraal)


Anderen zijn duidelijk echt voor de Avondkaasmarkt gekomen. Er is veel Duits te horen rondom het Waagplein. Of ze nog wel op tijd zijn, vraagt een groepje Duitsers op de Dijk zich af. Nog wel: de Avondkaasmarkt duurt van 19:00 uur tot 21:00. “Rápido, rápido.” Lachend maant één van de kaasdrager zijn tijdelijke collega, een toerist die de uitdaging om ook eens een berrie te dragen maar al te graag aanging. Maar het is natuurlijk wel hard werken. Voor de ervaren kaasdragers de komende maanden dus niet één, maar twee keer per week.
Pin It
Bekeken: 1175x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/