Rens. Laura. Lorenzo. Het zijn allemaal namen die te verbinden zijn aan de heilige Sint-Laurens of voluit Sint-Laurentius. En dat is de patroonheilige van Alkmaar, de heilige ook waar de Grote Kerk oorspronkelijk naar is vernoemd. Om dat te vieren mogen alle naamgenoten van Sint-Laurens op donderdag 10 augustus gratis omhoog bij 'Klim naar het Grote Raam', zodat ze oog in oog komen te staan met het beeld van de heilige.

Want hij staat er nog, het beeld overleefde de Beeldenstorm in de zestiende eeuw. Het stond blijkbaar te hoog, helemaal bovenaan dat Grote Raam. Maar daar staat nu een steiger tegen, een heel stevige zelfs, en dus kan iedereen die dat wil het beeld van de heilige bekijken. Sint-Laurens houdt een rooster vast, wat een grimmige verwijzing is naar zijn dood: hij werd levend gegrild. "Deze kant is gaar, draait u mij nu maar om", zou de onverschrokken heilige volgens de legende hebben gezegd.

10 augustus is de 'naamdag' van de heilige. Vroeger was dat ook de dag dat de steden waar Sint-Laurens patroonheilige van was feest vierden. De Alkmaarse Zomerkermis gaat daar indirect op terug, al is die nu later in augustus. Maar de oude feestdag wordt dus in ere hersteld voor iedereen die Laurens heet, en ook "iedereen met een soortgelijke naam", aldus de organisatie.

"Na afloop zijn al Laurentius’ naamgenoten welkom bij Stadskaffee Laurens, waar genoten kan worden van een gratis biertje, frisje of koffie," laat de organisatie nog weten. "Blijven hangen voor een Klub Laurens of Laurensburger kan natuurlijk altijd." Vanzelfsprekend moeten al deze Laurensen wel hun ID of paspoort meenemen om te laten zien dat ze echt naamgenoten van de heilige zijn. Aanmelden kan met een mail naar de organisatie; vol is vol.
Pin It
Bekeken: 1566x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/