Een Nederlands-Spaanse muzikale herdenking van het Beleg van Alkmaar in de Remonstrantse Kerk en in de Dorpskerk van Grootschermer. Stonden Alkmaarders en Spanjaarden stonden 450 jaar geleden lijnrecht tegenover elkaar. Afgelopen week bracht het Nederlands-Spaanse gelegenheidstrio Vihuelas & Voces gemoedelijk 16e eeuwse muziek uit beide landen.

"Nu het 450-jarig Ontzet dichterbij kwam dacht ik 'nou, misschien wel een aardige gedachte om een programma te maken met liederen rond die tijd', dus dat was het eerste plan", vertelt Floris Stehouwer van Vihuelas & Voces aan Alkmaar Centraal. "Maar vervolgens dacht ik 'nou ja, misschien is het wel leuk om samen met Spaanse muzikanten dat te gaan doen, zodat zij ook een stem krijgen en we dat samen kunnen herdenken, en ook vieren dat we nu in 2023 toch op een iets vriendelijkere en harmonische manier met elkaar omgaan."

Vihuelas & voces verwijst naar stemmen en de vihuela, een Spaanse gitaarsoort uit de baroktijd, zeer geschikt voor tokkelen. Het trio begon met een muzikale reconstructie van het Beleg. In het tweede deel bleek dat Nederlandse en Spanjaarden ook veel gemeen hadden en hebben zoals liefdesperikelen, en ontstond muzikale harmonie en een muzikaal verzoeningsproces plaats. Het derde deel na de pauze ging over de rest van de Tachtigjarige Oorlog.

Het programma bestond uit vier liederen uit van de Alkmaarders Jan Arentsz, Willem Woutersz. Van Bueren, Nanning van Foreest en Maria Tesselschade. Verder bracht het trio het anonieme ¨Baletti d´Alckmar¨ en liederen van Constantijn Huygens en P.C. Hooft, gemaakt naar aanleiding van de Tachtigjarige Oorlog. Van Spaanse zijde klonken stukken van Tomás Luis de Victoria, Luys de Narváez, Cristobal de Morales, Enriquez de Valdarrábano, Francisco Guerrero en José Marín.

Het publiek in de Remonstrantse Kerk was zeer lovend: "Het is heel erg prachtig. Mooie muziek uit de oude tijd, daar hou ik van."
Pin It
Bekeken: 1081x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/