Wie niets vermoedend de Alkmaarse Paardenmarkt op loopt, wordt verrast door veertig kunstwerken. De buitenexpositie 'Van Gogh & Friends' is gemaakt door scholieren uit de regio. De kinderen lieten zich inspireren door schilderijen van Cรฉzanne, Le Fauconnier en Van Gogh.

Want die werken zijn al een aantal maanden te bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar. Het is donderdagochtend wanneer educator Sara van Doorn samen met een groep kinderen naar een schilderij van een van de grootste kunstenaars in de Nederlandse geschiedenis loopt. "Zien jullie ook hoe Van Gogh geschilderd heeft, wat valt jullie op?", vraagt Van Doorn. Verschillende kinderen steken hun vinger op. Een van hen krijgt de beurt: "Hij heeft allemaal streepjes geschilderd." De afgelopen tijd zijn acht basisscholen naar de tentoonstelling 'Van Gogh Cรฉzanne, Le Fauconnier & de Bergense School' geweest. Heldere kleuren, krachtige penseelstreken, schilderijen waar gevoelens en gedachten vanaf spatten. Wie denkt aan schilders als Vincent van Gogh denkt al snel aan Nederland, maar tot in de twintigste eeuw overheerste in Nederland nog de realistische schilderstijl.

Geen kunstzinnige sterrennachten en boomwortels, maar herkenbare dorpen en schaatstaferelen. Dat expressionisten als Van Gogh uiteindelijk ook in Nederland worden omarmd, is mede te danken aan de Bergense school. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de vooruitstrevende kunstenaars die Nederland mede dankzij de Bergense kunststroming veroveren. De kinderen mochten na de rondleiding ook zelf aan de slag met verf en papier. Het leverde zo'n tweehonderd schilderijen op. "We hebben een selectie van veertig werken gemaakt."

En die kunstzinnige uitspattingen zijn nu dus te bewonderen op de Paardenmarkt. "Ik wil eigenlijk heel graag kunstenaar worden, want ik vind het een heel creatief vak", vertelt een leerling voor de camera van Alkmaar Centraal. Een andere scholier begon wat onzeker aan het project: "Ik dacht eerst dat het wel een uitdaging zou zijn, maar toen dacht: het gaat me best lukken." Wethouder Anjo van de Ven opende donderdag de buitenexpositie op het Alkmaarse plein. Haar boodschap: we moeten vieren dat we zulke mooie dingen kunnen maken. "De kunstenaar die in ons zit moet gewaardeerd worden en een plekje moet krijgen."

De buitenexpositie is tot en met woensdag 16 augustus te bewonderen op de Paardenmarkt.
Pin It
Bekeken: 1224x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/