Rijdt de bus wel of niet? Het begint langzamerhand een bekende vraag te worden in bijna heel Nederland. Ritten die uitvallen of dienstregelingen die worden aangepast, het komt steeds vaker voor. Maar niet in de regio Alkmaar. "We hoeven hier geen maatregelen te treffen. Dat is echt een uitzondering", vertelt Connexxion-woordvoerder Rick de Vries tegen Streekstad Centraal.

Het is de ergernis van menig reiziger. Je staat bij de bushalte en dan gebeurt het. Of juist niet. De bus komt later of de rit wordt geannuleerd. "We doen er alles aan om de impact zo klein mogelijk te houden, maar reizigers merken de gevolgen van personeelstekort natuurlijk wel", zegt De Vries. De busmaatschappij heeft te maken met een tekort aan buschauffeurs. Eerder vertelde de woordvoerder al dat chauffeurs langer mogen blijven na hun pensioen. "Maar het moet wel een eigen keuze zijn. Mensen weten vaak heel goed wat ze willen als ze met pensioen gaan. We vinden het belangrijk dat mensen zich niet verplicht voelen." Daarnaast staat Connexxion ook op banenmarkten en wordt geregeld geadverteerd om nieuwe chauffeurs te krijgen. "Het is wel lastig, want je vist samen met andere vervoerders in dezelfde vijver."

Ondanks de vele uitdagingen werkt de aanpak van Connexxion in Noord-Holland Noord, benadrukt De Vries. "En dan met name in de omgeving van Alkmaar. We hebben hier de zomerdienst niet eerder ingesteld en ook rijden alle geplande buslijnen nog. Dat is echt een meevaller." (Tekst gaat verder onder de foto)

Het afgelopen jaar zijn verschillende stakingen geweest in het streekvervoer. De buschauffeurs eisten betere arbeidsvoorwaarden en minder werkdruk.


Hoe komt het dat de aanpak van Connexxion tot dusver alleen hier zijn vruchten afwerpt? "Het heeft denk ik te maken met de uitstroom van medewerkers die wat minder is. Maar ik sluit ook niet uit dat er net wat meer chauffeurs bij zijn gekomen in de regio." Want ja, De Vries kan de komende tijd weer wat meer nieuwe collega's verwelkomen. "Verschillende klassen met nieuwe chauffeurs worden opgeleid. Ze zijn pas net begonnen met de eerste training of kunnen al bijna de weg op. Al met al geeft het wat meer hoop voor de toekomst."

Maar om nou te zeggen dat het personeelstekort binnenkort opgelost zall zijn, gaat volgens de woordvoerder ook weer te ver. "Het eerlijke verhaal is dat in bijna elke sector mensen gezocht worden. Kijk alleen al naar de vacatures voor verpleegkundigen. En zo blijft het de komende tijd ook voor ons hard werken om nieuwe mensen aan te trekken."
Pin It
Bekeken: 2500x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/