De 10e van augustus is de naamdag van de heilige Sint Laurens. Iets waar doorgaans nauwelijks iemand bij stil staat, zelfs in Alkmaar niet - een stad met twee kerken naar hem vernoemd. 'Klim naar het Grote Raam', bij de Grote Sint Laurenskerk, maakte er dit jaar voor de verandering wél een feestje van en dus stroomde de hoge steiger die nu tegen de kerk staat donderdagmiddag vol met Laurensen en Laura's. "Ik ben heel trots op mijn naam."

Geschiedenisliefhebbers zullen bij de datum van 10 augustus misschien nog aan iets anders denken: de Beeldenstorm. Die begon op 10 augustus 1566, niet in Alkmaar maar in wat nu Noord-Frankrijk is. Opstandelingen trokken overal beelden van kerkgebouwen af, omdat ze zich niet meer konden vinden in de leer van de kerk. Maar juist in Alkmaar bleef het oude beeld van Sint Laurens staan. Dat stond veel te hoog, de 'beeldenstormers' konden er niet bij.

De Laura's en Laurensen die gratis de steiger die voor het 'Grote Raam' staat mochten beklimmen konden wél bij het beeld van Sint Laurens komen. Want zo hoog is de klim. Maar uiteraard lieten ze het beeld nu met rust, al konden sommigen de verleiding niet weerstaan het even aan te raken. "Ja, dat heb ik wel even gedaan", bekent één van de klimmers. Want wie Laurens heet, of Rens, of Laureen, of Laura - die heeft zijn of haar naam toch wel een beetje aan deze heilige en zijn beeld te danken. (tekst gaat door onder de foto)

Drie generaties naamgenoten oog in oog met Sint Laurens. (foto: Alkmaar Centraal)


"Jij bent zeker Laura?" - het was donderdag een pakkende openingszin. Bijna alle vrouwen en meisjes die omhoog klommen heetten zo, al kwam Laureen dus ook voor, en Laurentien. Bij de mannen was er variatie tussen Laurent en Laurens, waar vaak wel de doopnaam Laurentius achter schuil ging. Maar ook Rens ging naar boven. Voor sommige was Laurens, of een variant daarvan, eigenlijk niet de roepmaan, maar wel de tweede naam. Ook opmerkelijk: families waarin de naam van generatie op generatie wordt doorgegeven. "En echte Alkmaarders, jawel hoor, dat zijn we."

Alkmaar is natuurlijk Laurensstad. Met een beetje goede wil is dat ook te zien op de kaart 'Laurentius' van de Voornamenbank. Met 73 Laurentiussen springt Alkmaar er daar wel uit. Haarlem, toch een grotere gemeente, heeft maar 44 Laurentiussen. En in sommige delen van Nederland komt de naam zelfs nauwelijks voor. Maar bij Laura is dit beeld al wel veel minder duidelijk.

Niet iedere Laurens wist dat er bij zijn naam ook een feestdag hoorde. "Maar dat vergeet ik nu natuurlijk niet meer", lacht Laurens als we hem spreken aan de voet van de klim. Vroeger werd het Sint-Laurensfeest in Alkmaar uitbundiger gevierd. De stadskermis, die nu weliswaar later in augustus begint, gaat daar nog op terug. En omdat 'Klim naar het Grote Raam' een maand is verlengd, kunnen geïnteresseerden tijdens die kermis ook nog een kijkje nemen bij het beeld van de heilige, helemaal bovenaan het Grote Raam.
Pin It
Bekeken: 1752x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/