De enorme knal die in de nacht van woensdag op donderdag meerdere Alkmaarders wekte is volgens de politie afkomstig geweest van illegaal afgestoken vuurwerk. De onrust die dat vuurwerk heeft veroorzaakt is tekenend voor de ongerustheid die bij veel mensen leeft, nu de stad getroffen wordt door een reeks van explosies. De politie lijkt er vooralsnog nog geen antwoord op te hebben en burgemeester Anja Schouten spreekt er haar ongerustheid over uit: "Dit kan echt niet, dit moet stoppen!"

Het gaat om zeven explosies in nauwelijks drie weken tijd (zie kader hieronder). De inwoners van de wijken waar de explosies hebben plaatsgevonden zijn ongerust en maken zich begrijpelijkerwijs zorgen. Meestal komt de dag na zo'n explosie iemand van een gemeentelijk gebiedsteam ter plaatse om een standaardbrief te verspreiden. Eventueel worden dan vragen beantwoord. Daarna droogt de informatie op en volgt alleen nog communicatie als er een camera wordt geplaatst of, zoals in de Lekstraat, er een woning wordt gesloten.

De woning in de Lekstraat die werd gesloten nadat er een brandbom voor de deur was afgegaan. Eerder werden er vijf kogels op het raam afgevuurd. (foto: Streekstad Centraal)


Ook het stilzwijgen van de politie over het verloop van een onderzoek is onderwerp van gesprek. In een aantal gevallen, zoals in de Ruusbroechof en de Lekstraat, gaat het hoogstwaarschijnlijk om gerichte aanslagen waarbij een mogelijke reden is aan te wijzen; een verklaring of zelfs een motief.  Bij andere gevallen is dat een groot vraagteken. In het geval van de Koedijkerstraat, waar een bedrijf werd getroffen, spreekt de politie in een persbericht zelfs van 'zeer waarschijnlijk het verkeerde pand'. Waar die aanslag dan wél had moeten plaatsvinden komen we niet te weten.

De politie zwijgt, maar vraagt Alkmaarders om te spreken. Getuigen spelen een cruciale rol in de onderzoeken die naar de explosies worden uitgevoerd. Met beelden van bewakingscamera's en deurbellen kan het onderzoeksteam bijvoorbeeld een tijdlijn maken, of kan de politie details over de dader of daders invullen. Er wordt daarom een beroep gedaan op getuigen. "We maken ons zorgen", zegt Ellen Zentveld, teamchef van Politie Basisteam Alkmaar. "Tot nu toe is er sprake van alleen materiële schade, maar de kans op letsel is groot."


Dit zijn de aanslagen met een explosief in chronologische volgorde:

- Lekstraat, 14 september 202

- Bannewaard, 30 september 2023

- Ruusbroechof, 2 oktober

- Baansingel, 2 oktober 2023

- Koedijkerstraat, 3 oktober 2023

- Ruusbroechof, 4 oktober 2023

- Bagijnenstraat, 4 oktober 2023


Pin It
Bekeken: 1550x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/