Op een kille dag in oktober is het stil op de slootjes in de Eilandspolder, maar in de zomer weten heel wat recreanten het waterrijke gebied te vinden. Niet zelden doen ze dat met een motorbootje. Waar de één het ritmische gepruttel van zo'n bootje nog wel kan waarderen, daar hoort de ander er een verstoring van de natuur in. In de Alkmaarse raad wordt deze week een voorstel besproken om motorbootjes uit het gebied te weren.

Dat voorstel komt van oppositiepartijen Partij voor de Dieren (PvdD) en de SP, die in hun motie wijzen op de beschermde status van de Eilandspolder: "Ongeveer 1.400 hectare van de Eilandspolder is een beschermd Natura2000 gebied." Het gebied is een paradijs voor vogels, die nesten maken in het riet of voedsel vinden op de zompige weilandjes. Motorbootjes kunnen dan verstorend zijn, vrezen de partijen. Elektrische boten, ook wel bekend als fluisterboten, zijn een alternatief.

Dat elektrische vaartuigen 'minimaal geluid' produceren, "waardoor dieren veel minder worden verstoord", is voor de indieners een belangrijk argument, maar er wordt ook gewezen op de risico's van olielekkage en op trillingen van de motoren, risico's die aan conventionele bootjes zouden kleven. "Er in Nederland al gemeenten zijn die op hun wateren  varen met fossiele brandstoffen geleidelijk uitfaseren."

PvdD en SP roepen het college op om motorbootjes helemaal in de ban te doen in de Eilandspolder. Fluisterboten hebben de toekomst. De partijen verzoeken "dit plan van aanpak voor het zomerreces van 2024 als een voorstel naar de raad brengen", zo staat te lezen in de motie voor de vergadering van donderdag 19 oktober, in het kader van de Agenda Duurzaam Alkmaar. Maar eerst zal de rest van de raad zich nog over de kwestie uitspreken.
Pin It
Bekeken: 1464x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/