Het aantal weggebruikers dat wordt betrapt met drank of drugs in hun lichaam is de afgelopen zeven jaar flink gestegen. In 2022 en 2023 verrichtte de politie landelijk zo'n 33.000 aanhoudingen per jaar. Binnen de regio stak Alkmaar ver boven de andere gemeenten uit, met meer dan de helft van het aantal aanhoudingen. Heiloo kwam het beste voor de dag.

Alkmaar is dé uitgaansstad van de regio en dat is terug te zien in het aantal boetes voor rijden onder invloed van drank of drugs. In en om Alkmaar werden vorig jaar 387 bekeuringen uitgedeeld aan weggebruikers ouder dan 14 jaar, dat zijn er 40,8 per 10.000 inwoners. Dit berekende Independer aan de hand van getallen van de politie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Andere gemeenten in de regio scoorden beter. Dijk en Waard, Bergen en Castricum kwamen ieder uit op grofweg 20 per 10.000 inwoners. Heiloo was het braafste jongetje van de klas met 13 boetes per 10.000 inwoners. (tekst gaat verder onder afbeelding)

Aantal verkeersboetes voor drank- of drugsgebruik per 10.000 inwoners. (beeld: Independer)


Deze cijfers geven aanleiding tot de gedachte dat er sinds corona veel méér bestuurders met drank of drugs de weg op gaan. Toch is dat niet het geval, legt politiewoordvoerder Joey Brink uit aan Streekstad Centraal. "Sinds 2022 is alcohol en drugs een speerpunt in de eenheid Noord-Holland. De stijging van het aantal boetes is te verklaren doordat we meer en vaker controleren. Ook op maandagochtend en andere tijdstippen. Dit omdat veel mensen nog onder invloed zijn na drugsgebruik in het weekend. Vanaf 2017 testen we ook op drugs." Dit is terug te zien in de statistieken.

"De reden voor de opgevoerde controles is helaas het hoge aantal verkeersdoden in 2022", vervolgt Brink. De politie is daarom extra waakzaam.

In de politieregio's Noord-Holland Noord, Kennemerland en Zaanstreek-Waterland stierven 67 mensen in het verkeer. Vorig jaar waren dat er 50, maar de politie onthoudt zich nog even van optimisme. "Het is nog te vroeg om een conclusie te kunnen trekken wat de reden van de daling is. We willen bestuurders er vooral van bewust maken dat we 24/7 controleren."
Pin It
Bekeken: 891x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/