Alkmaar, 12 maart 2014. Al 3 jaar wordt er op het plein naast HAL 25 experimenteel geploegd, gemest, gezaaid, geschoffeld en geoogst in mobiele containertuintjes en in de meandervormige Asfalttuinen. De tijd is nu rijp dat zij plaats gaan maken voor drie strakke, kantige productietuinen. In totaal wordt een kleine 300 m2 biologische moestuin aangelegd waar verse bladgroenten, bieten, erwten, peulen, bonen, knollen en rapen worden gekweekt: Zaterdag 22 maart, tijdens NLDoet, worden deze Asfalttuinen in gebruik genomen door het planten van de eerste piepers, uien en tuinbonen. De initiatiefnemers worden daarbij geholpen door een aantal enthousiaste vrijwilligers.

De groenten van de Asfalttuinen zijn bedoeld om de voedselpakketten van de Voedselbank groener en gezonder maken. De voedselpakketten van de Voedselbank bestaan vaak uit houdbare producten, verse groenten ontbreken. In het oogstseizoen zal er daarom iedere donderdag opbrengst uit de moestuin naar de voedselbank-buren aan de Pettermerstraat gebracht worden.

De Asfalttuinen zijn meer dan alleen een productietuin. Het is een ontmoetingsplek voor mensen die geïnteresseerd zijn in moestuinieren en het is een nieuw mini-stadspark in Alkmaar. Iedereen die interesse heeft om in de tuinen te komen kijken of helpen is welkom. Hulp is altijd welkom! Daarnaast dienen de tuinen ter educatie van stadskinderen, want opgemerkt is dat die kinderen veelal niet meer weten hoe voedsel geproduceerd wordt.  Puree komt uit een zakje, en veel groenten zijn geschrapt, schoongemaakt en gesneden verkrijgbaar in een cellofaantje. In de Asfalttuinen krijgen kinderen te zien hoe alles groeit en bloeit, kraakt en smaakt. Het educatieve aanbod van de Asfalttuinen voor basisscholen is vanaf 22 maart te vinden op de website van HAL25.

 

De Asfalttuinen worden tijdens NLDoet op zaterdag 22 maart geopend en zijn daarna ook gewoon vrij toegankelijk. Ze zijn gelegen op het buitenterrein van HAL25 aan de Pettemerstraat 15.

Pin It
Bekeken: 2439x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/