Alkmaar, 23 maart 2014. Na het behalen van de kwartfinale in de Europa League, stond zondagmiddag de ontmoeting met PEC Zwolle voor AZ op het programma. De Zwollenaren konden het de ploeg van Dick Advocaat nooit echt moeilijk maken en de Alkmaarders wonnen hun 48e wedstrijd van het seizoen met 2-1. AZ startte gretig en kwam na 7 minuten al op voorsprong. Een corner werd kort genomen en Berghuis krulde de bal richting de tweede paal. De bal werd door iedereen gemist waardoor hij binnen viel: 1-0. De Alkmaarders stootte door en in de 14e minuut werd de score verdubbeld. Een geblokt schot van Gouweleeuw belandde voor de voeten van Gudelj, die hard de 2-0 binnen schoot. De kwartfinalist van de Europa League probeerde ook nog de 3-0 voor rust te forceren, maar die bleef uit en PEC kwam zelfs op 2-1. Esteban verkeek zich en dacht een voorzet te vangen bij de tweede paal. De bal kwam daar echter nooit en Saymak kon daardoor in een vrij doel koppen.

In de tweede helft kreeg AZ een uitstekende kans om uit te lopen. Jóhannsson werd gevloerd en kreeg een strafschop in de 54e minuut. De IJslandse Amerikaan nam de penalty zelf, maar Zwolle-doelman Boer keerde zijn inzet en het bleef bij 2-1. Het tempo raakte uit de wedstrijd en AZ controleerde vrij eenvoudig. Ook in de slotfase, toen PEC aanzette, kwamen de Alkmaarders nauwelijks in de problemen en werd er niet meer gescoord. Door de overwinning verstevigt AZ zijn zevende plek op de ranglijst en staat het nog maar 1 punt achter nummer zes SC Heerenveen. Aanstaande donderdag komt de Alkmaarse formatie alweer in actie. Dan is Ajax de tegenstander in de halve eindstrijd om de KNVB Beker. Die wedstrijd wordt gespeeld om 20:45 in het AFAS Stadion.