Alkmaar, 24 maart 2014. Regelmatig is er in het Sportpaleis Rommelmarkt. Dit is iedere keer van buiten al te zien aan de volle parkeerterreinen. Om eens aan den lijve te ontdekken wat hier nou allemaal gaande is, heeft Alkmaar Centraal fotograaf Peter Heins zich met zijn gezin zondag aan het avontuur gewaagd, door zelf op de markt te gaan staan. Dat gaat niet zomaar, want veel zondagen zitten al vol, dus men is vaak afhankelijk van uitvallers. Peter had geluk en kon zo als 'insider' een fotoreportage maken van dit reguliere volksritueel.

Vanaf ongeveer 08.00 uur gaan de deuren open voor de verkopers, dus dat werd voor fotograaf Peter wèl vroeg uit de veren op zijn uitslaapdag. De auto was een avond van te voren al geladen. Broodjes en drinken mee en gaan. Om 7:30 uur stonden Peter en aanhang in de rij met de auto, nadat ze in de kantine een tafelnummer hadden gehaald. Geen minuut eerder dan 7:45 uur gingen de deuren open. Drie keer heen en weer rijden met de steekwagen en toen stonden alle spullen uitgestald. Dan wordt er al druk rondgekeken bij elkaar. Vanaf 10.00 uur gaan de deuren open voor de echte Hollanders die geen rooie cent teveel willen betalen en dan wordt het echt druk.

De verkopers zijn van allerlei pluimage, van verkopers die er elke maand staan tot eendagsvliegen. De één staat er met spullen van zolder of spullen die ze van anderen verzameld hebben, de ander is gespecialiseerd in bijvoorbeeld merkkleding, kunst, bloemen, treintjes, platen, boeken, zelf gemaakt houtsnijwerk. Er is geen peil op te trekken of je veel of weinig verkoopt. Kleding wil het wel goed doen, zeker merkkleding, en Peter's computer- en audiokabels gingen ook wel goed. Maar een andere mevrouw met accessoires verkocht geen moer. Het lijkt erop dat het makkelijkste is om te staan met spullen voor hele euro's, dat tikt toch ongemerkt aan. En het moet niet te mooi weer zijn, want dan gaan mensen liever andere dingen doen, zo hoorde Peter van velen.

Hieronder het volksritueel, waar velen geen weet van hebben, vastgelegd op de gevoelige plaat.

 

Pin It
Bekeken: 1346x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/