Alkmaar, 27 maart 2014. Donderdag stond de ontmoeting tussen bekerwinnaar AZ en regerend landskampioen Ajax op het programma. Een dominant AZ kon niet genoeg creëren en verloor met 0-1. De Alkmaarders opende zelfverzekerd en met veel overwicht ging het opzoek naar een treffer. Grote kansen waren er niet tot de 32e minuut. Ajax-verdediger Veltman werkte Elm tegen grond in het zestienmetergebied en scheidsrechter Van Boekel wees naar de stip: strafschop. Veltman kreeg een gele kaart en omdat hij een minuut eerder ook al geel pakte, kon hij vertrekken met rood. Aron Jóhannsson ging achter de bal staan, maar net als tegen PEC Zwolle afgelopen zondag miste de Amerikaan en bleef het 0-0. Met die stand gingen beide ploegen ook de kleedkamers in.

Direct na rust liep AZ tegen een zware domper aan. Rechtsback Johansson trok De Sa neer en kreeg ook zijn tweede gele kaart. Ook de Zweed kon met rood vertrekken en beide teams stonden nu met 10 man op het veld. Uit de daaropvolgende vrijetrap krulde Schone knap raak en kwamen de Amsterdammers op 0-1 te staan. In de 70e minuut kreeg invaller Gudmundsson een goede mogelijkheid, maar doelman Vermeer redde knap en zorgde ervoor dat de hoofstedelingen op een 0-1 voorsprong bleven staan. AZ ging vol op de aanval spelen, terwijl Ajax juist inzakte en tijd rekte, om zo het spel van de Alkmaarders te ontregelen. Dat lukte de ploeg uit Amsterdam en daardoor gaat Ajax naar de finale in De Kuip op 20 april. In die finale ontmoet het PEC Zwolle dat gisteren NEC met 2-1 versloeg.