Alkmaar, 14 april 2014. Zaterdag is op initiatief van GroenLinks Alkmaar zwerfafval uit de Alkmaarse singelgracht gehaald. Gewapend met harken en handschoenen gingen de actievoerders de strijd aan met de waterverontreiniging in Alkmaar. Naast de verwachte troep als plastic flesjes en tassen, werden er ook aanstekers, batterijen en condooms in de stadsgracht gevonden. Verscholen tussen het riet bij het Bolwerk lag heel veel piepschuim. Piepschuim, of polystyreen, valt in steeds kleinere delen uiteen, waarna het uiteindelijk door vissen wordt opgegeten. Het initiatief van Groen Links was niet alleen bedoeld om om de “plastic soep” in het stadswater te verminderen, maar ook om aandacht te vragen voor de grote hoeveelheid plastic in de oceanen.

Volgens Groen Links worden plastic tassen vaak maar één keer gebruikt, terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Het gevolg is dat onder andere veel van de wegwerptasjes eindigen als “plastic soep” in zeeën en oceanen. Komende week stemt het Europees Parlement over een voorstel van de Europese Groenen, waar ook GroenLinks toe behoort, om het gebruik van plastic tassen flink terug te dringen. Een Europeaan gebruikt gemiddeld tweehonderd plastic tasjes per jaar. Na de opruimactie werden op de weekmarkt stevige juten boodschappentassen uitgedeeld.

 

Pin It
Bekeken: 1767x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/