Alkmaar, 02 juli 2014. Op vrijdag 11 juli wordt in Stedelijk Museum Alkmaar een bijzondere onthulling gedaan. Iedereen weet nog wel dat in 2010 bij een archeologisch onderzoek op de Paardenmarkt in Alkmaar twee massagraven werden ontdekt uit 1573. Volgens onderzoek van de Universiteit van Leiden waren deze massagraven het bewijs van de zware strijd die heeft gewoed tijdens het beleg op Alkmaar. In het kleinere graf lag een skelet van een vrouw. Door middel van forensische technieken is haar gezicht nu gereconstrueerd en vanaf vrijdagmiddag 11 juli gedurende een week te zien in het museum.

In 2015 zal de Alkmaarse vrouw een plek krijgen in de vaste opstelling van het nieuwe Provinciale archeologiecentrum ‘Huis van Hilde’ in Castricum. Wie benieuwd is naar de Alkmaarse vrouw en haar verhaal kan dit op de tentoonstelling te weten komen, die tot 20 juli duurt in Stedelijk Museum Alkmaar. Toegang is vrij. Wie ook de zaal over het ‘Beleg op Alkmaar’ bezoeken, heeft overigens wel een entreekaartje nodig. Hier zijn nog vier skeletten en een schedel met kogelfragment uit het grote massagraf te zien.

De Alkmaarse vrouw maakt deel uit van de ‘familie’ van mensfiguren in het ‘Huis van Hilde’, het nieuwe archeologiecentrum van de Provincie Noord-Holland. Het centrum zal in januari 2015 haar deuren openen in Castricum.

De reconstructie is gratis van 11 tot en met 20 juli tussen 10:00 en 17:00 uur te zien in de kleine tentoonstellingszaal Stedelijk Museum Alkmaar. Meer informatie op de website van het museum.

20140702 vrouw 1573

Pin It
Bekeken: 1101x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/