Alkmaar, 17 juli 2014. In het kader van het programma “Alkmaar Kennisregio” wil de gemeente meer innovatief onderzoek en hoogopgeleide werkgelegenheid naar Alkmaar halen. Een van de pijlers van het programma is “health”. In dat kader zet Holland Health het Topinstituut NObesitas op. Om het concept te bewijzen, vroeg de organisatie € 40.000,- subsidie aan bij de gemeente. Het college stemde, want uit cijfers van Jeugdgezondheidszorg blijkt dat onder 10 en 11-jarigen een kwart overgewicht heeft, tegenover provinciaal een vijfde. De kans is groot dat kinderen met overgewicht ook dik blijven. Dit levert vele gezondheidsrisico's op en veelal ook hoge kosten.

Het innovatieve aan onderzoek van Topinstituut NObesitas is dat het werkt met een Dexa-scan. Zo wordt het zogenaamde “viscerale vet” gemeten: dit is het vet tussen en rondom de organen, volgens het instituut een veel betere indicator. Nu wordt dit veelal gemeten met een veel duurdere MRI-scan. De Dexa-scanner staat in het Trial Centre, het onderzoekscentrum van Holland Health, en is met name vergoed vanuit Europa. Met de gemeentesubsidie wil het Topinstituut zich in eerste instantie richten op Alkmaarse kinderen van acht tot twaalf jaar. Hiermee sluit het aan op de preventieactiviteiten van de gemeente in het kader van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Het Topinstituut is nu in de “Proof of Concept” fase beland. De pilot zal naar verwachting in het nieuwe schooljaar beginnen en kent al veel ondersteuning. Als de pilot zich bewezen heeft, kunnen afwachtende en nieuwe partijen over de streep getrokken worden, zodat het Topinstituut verder uitgebouwd kan worden en het uiteindelijk financieel onafhankelijk is. De hoop is dat dit over drie tot zes jaar zo is.

Pin It
Bekeken: 1057x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/