Alkmaar, 15 september 2014. Vanaf 15 september is op KunstNet de film ‘Soldaat onder het zand’ van filmmaakster en historica Pauline van Vliet te zien. Wat begon als een wild plan groeide uit tot een groots community buildingproject waaraan vele mensen uit Castricum belangeloos meewerkten. Door middel van crowdfunding kwam de film ook financieel van de grond. ‘Soldaat onder het zand’ gaat over De Slag bij Castricum in 1799. Deze veldslag in de Noord-Hollandse duinen was de finale van de ‘vergeten oorlog’ waarbij duizenden soldaten zijn omgekomen. Iets waar weinig Castricummers nog weet van hebben. In drie maanden tijd vielen er 20.000 doden. Vele anonieme Franse, Engelse en Russische soldaten liggen nog altijd onder het duinzand. Onder de slachtoffers viel één burgerslachtoffer: Neeltje Groentjes.

Leerlingen van basisscholen uit Castricum gaan aan de hand van een koperen knoop van een soldatenjas op zoek naar de achtergronden van de Slag bij Castricum. Beelden van deze zoektocht worden afgewisseld met het verhaal van de jonge knecht Kees Groentjes die zijn zusje verloor. Torsten Colijn kruipt in zijn huid en laat de kijker de verschrikkingen in de dagen rond 6 oktober 1799 meebeleven. ‘Soldaat onder het zand’ is bijna 450 keer gedraaid en een speciaal ingerichte tentoonstelling trok ruim 10.000 bezoekers. Ook is er een fietsroute ( beschreven in een fraai vormgegeven boekje) langs alle historische plekken waar de Slag van Castricum zich heeft afgespeeld.

Dankzij de vele Castricumse vrijwilligers en het Caleidoscoop Filmteam wordt een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis weer tot leven gebracht om nooit meer te vergeten. De film is tot 1 oktober te zien bij KunstNet.tv en dagelijks om 10.00 en 22.00 uur bij Alkmaar Centraal.

201409XX KunstNet soldaat onder het zand

Pin It
Bekeken: 1927x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/