Alkmaar, 24 oktober 2014. Tijdens verbouwingswerkzaamheden aan Verdronkenoord 67 werd na het weghalen van het plafond een bijzondere ontdekking gedaan. Achter de 19de eeuwse gevel gaat een eeuwenoud casco schuil. Het betreft een houtskelet met gotische profileringen van de sleutelstukken, peerkraal met gesneden rozetten, in dezelfde stijl als Mient 16. Dit pand haalde in 2013 het nieuws omdat daar een laat 15de-eeuws houtskelet ontdekt werd.

De vondst van dit opmerkelijke houtskelet aan het Verdronkenoord is erg bijzonder en daarom wordt in opdracht van de Vakgroep Monumenten en Archeologie van de gemeente een aanvullend dendrochronologisch onderzoek uitgevoerd. Dit is een methode waarbij met behulp van een boor met holle kern een aantal houtmonsters wordt genomen. Op basis van de verschillende diktes van de jaarringen is, na vergelijking met bekende groeicurves, vast te stellen van wanneer het hout is.

Wethouder Monumenten en Archeologie Anjo van de Ven was bij het uitvoeren van het onderzoek. “Alkmaar is een stad met een prachtige historische kern waar vele mooie monumenten te zien zijn. Maar achter de gevels van de monumenten en onder de grond bevindt zich nog veel meer historie. Dankzij structureel onderzoek bij ingrepen in panden en in de bodem van onze binnenstad ontdekken we steeds meer over de historische rijkdom die we in handen hebben. Ik hou de ontwikkelingen altijd in de gaten en wanneer ze zo’n spannende ontdekking doen kom ik graag even kijken. Het is interessant om te zien hoe zo’n onderzoek gaat en te vernemen hoe enthousiast de eigenaars en de aannemer worden."

Het houtskelet van Mient 16 is ook middels houtmonsters gedateerd en bleek te stammen uit 1489-1492, met een marge van zo'n zes jaar. Dat maakt het pand Mient 16 het op-één-na oudste pand van Alkmaar. Bij onderzoek iets verderop aan de Huigbrouwerstraat 24 zijn houten balken uit 1472 aangetroffen. De vraag is nu of ook dit huis aan de race om de titel 'het oudste pand' gaat deelnemen. Over een paar weken wordt de uitslag van de datering bekend.

20141024 historischebalken2

 

Pin It
Bekeken: 1595x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/