Alkmaar, 18 november 2014. Begin november zijn werkzaamheden aan de monumentale Boombrug, tussen de Voormeer en het Zeglis, van start gegaan. De brug wordt hierbij zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht en daarna wordt een replica van de historische Boompoort geplaatst. De originele hardstenen Boompoorthameien met smeedijzeren hekken zijn in 1866 verwijderd. Na krap 150 jaar zal de brug dus weer een echte poort krijgen. De werkzaamheden moeten begin maart 2015 klaar zijn.

De brug wordt op dit moment grondig gerenoveerd. Het metselwerk wordt volledig hersteld en de brugbogen en technische constructie worden versterkt. Ook worden alvast voorbereidingen getroffen om de nieuwe oude Boompoort terug te plaatsen. Wethouder Stadsbeheer Jan Nagengast: "In Alkmaar was er een achterstand op het onderhoud van de bruggen. Door een speciaal actieplan lopen we deze achterstand nu snel in. Eind 2015 is het onderhoud aan de bruggen weer helemaal op orde."

Projectwethouder Schelphoek Victor Kloos: “Leuk detail hierbij is dat de oorspronkelijke beeldengroepen die toen op de Boompoorthameien stonden hiermee weer naar hun oorspronkelijke plek zullen terugkeren. Deze beeldengroepen staan op dit moment in de binnentuin van het Stadhuis".

De eerste Boombrug is 1581 aangelegd in hout om als toegangsbrug te dienen, maar in de vroeg 18e eeuw is deze vervangen door een gemetseld exemplaar. Via de Boompoort pal ten zuiden van de brug liep men over de brug de stad in. De naam verwijst naar de houten afsluitbalk die gebruikt werd om ’s nachts de vrije doorvaart van de in 1580 drooggelegde Boekelermeer naar de binnenstad te belemmeren.

De brug is tijdens de werkzaamheden voor al het verkeer gesloten, ook voor de vaart. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via het Baanpad, de Baansingel en de Korte Vondelstraat. Ook de Sinterklaasintocht voor Oud Overdie op zondag 23 november om 12.00 uur ondervindt overlast. De optocht zal na afmeren aan de betonnen steiger bij het Raaksje verlopen via de Voormeer, Korte Vondelstraat en Baansingel richting buurthuis Overdie.

20141118 schilderij Boompoort

Pin It
Bekeken: 2347x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/