Alkmaar, 25 november 2014. Afgelopen weekend reisde oud-Nederlands Kampioen Sommelier Jan-Willem van der Hek af naar Gumpoldskirchen in Oostenrijk voor zijn het examen voor Advanced Sommelier van The Court of Master Sommeliers. De derde en voorlaatste stap voor het eindexamen om de titel Master Sommelier te behalen legde de 26-jarige Alkmaarder met succes af.

Kandidaten die in aanmerking komen voor het Advanced Examen krijgen van The Court of Master Sommeliers minimaal één jaar voor te bereiden op het examen.Van der Hek stak was zo'n 20 uur per week bezig voor het derde examen, met een slagingspercentage van 30%. De complete weg is sinds de oprichting slechts door 220 sommeliers, ofwel 8%.

“Het is net topsport! Ik moet alles tot in het detail beheersen en onder andere elk dorp, druif, gesteente en microklimaat in elk wijngebied leren. Soms lastig, maar ik weet waarvoor ik het doe! Na mijn deelname aan zowel het Wereld als Europees Kampioenschap Sommelier in 2013 wil ik in 2016 wederom meedoen aan deze driejaarlijkse wedstrijden met als doel om in de top 10 van de wereld te eindigen. De opleiding tot Master Sommelier zie ik daarom ook als de ideale voorbereiding voor deze wedstrijden,” aldus Van der Hek.

Het examen duurde drie dagen, op de eerste examendag werd er in 45 minuten middels 24 multiplechoicevragen en 60 open vragen de theoriekennis van de kandidaten getest. Tijdens de tweede dag werd de praktijkkennis van de kandidaten getoetst door middel van o.a. verschillende wijn-spijs onderdelen, cocktailvragen en serveertechnieken.

De laatste dag van het examen stond in het teken van het blindproeven, door de kandidaten gezien als het moeilijkste onderdeel van het examen. Hierbij moeten de sommeliers in 25 minuten drie witte en drie rode wijnen blindproeven, mondeling beoordelen en uiteindelijk benoemen van welke druif de wijn gemaakt is en uit welke wijnregio de wijn komt. Aan het eind werd er bekend gemaakt dat 8 van 23 kandidaten uit de gehele wereld voldoende punten hadden gescoord.

 

Pin It
Bekeken: 968x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/