De Jumbo vestiging in Huiswaard in Alkmaar heeft opnames van vermeende dieven van babyvoeding online gezet. Op de Facebookpagina is te lezen waarom men tot deze actie is overgegaan: "Vandaag zijn wij helaas wederom het slachtoffer geworden van een zeer brutale diefstal van babyvoeding. Omdat eerdere diefstallen tot op heden nog niet opgelost zijn verzoeken wij u uit te kijken naar onderstaande dieven. Mocht u weten wie dit zijn of meer informatie hebben verzoeken wij u met klem contact met ons op te nemen of met de lokale politie".

Babymelkpoeder is al een tijdje uitermate lucratieve handel op de zwarte markt. Het wordt vooral verkocht aan Chinezen die het weer voor veel geld in China verkopen. Handelaren kopen sinds een paar jaar blik voor blik melkpoeder op, waardoor Nederlandse ouders grote moeite hebben om babyvoeding aan te schaffen. Eerdere maatregelen om het opkopen tegen te gaan, bleken niet voldoende. In februari kondigde een aantal Jumbo vestigingen daarom aan alleen nog alleen nog bussen babymelkpoeder te verkopen aan klanten die voor minimaal tien euro aan andere boodschappen doen.

De opkooppraktijken begonnen in 2008, toen in China de giftige stof melamine werd aangetroffen in een lokaal product. Zes baby's stierven en zo'n 300.000 kinderen werden ziek. Sindsdien vertrouwen Chinezen de merken van eigen bodem niet meer.

Pin It