Alkmaar Centraal


De voormalige telefoonbunker in de Alkmaarder Hout, dat de thuisbasis is voor stichting Alkmaar 40-45, zal op 5 mei voor het eerst opengesteld worden voor publiek als museum. Daarna zal het museum tot en met oktober elke eerste zaterdag en elke derde zondag van de maand te bezoeken zijn.

Ook op de landelijke bunkerdag op 9 juni en op de Open Monumentendag op 9 september is het museum geopend De openingstijden zijn van 10:uur ’s ochtends tot 17:00 uur ’s middags.

De bunker, verscholen in het groen aan de Wilhelminalaan, werd vanaf begin 1943 door de Duitsers gebruikt als uitvalsbasis voor manschappen die telefoonverbindingen moesten herstellen. Ook diende de bunker als knooppunt voor Duitse telefoonlijnen Den Helder-Schagen-Bergen-Schoorl en Haarlem-Amsterdam.

In de bunker zijn een aantal dingen te zien die nog bewaard zijn gebleven als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog zoals de kachel, de stalen deuren, schietluiken en een luchtfiltersysteem. Aan de buitenkant is nog goed te zien hoe de bunker vroeger gecamoufleerd was als woonhuis. Een deel van de bakstenen is nog aanwezig.

Om het museum te kunnen exploiteren wordt bezoekers om een bescheiden bijdrage van 1,50 euro gevraagd. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl