Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


De rechtbank in Alkmaar heeft de 22-jarige Tim G. uit Bergen schuldig bevonden aan doodslag op zijn opa, de 75-jarige Alkmaarder Jochem Schuijt. Omdat is bewezen dat G. aan een 'ziekelijke geestesstoornis' lijdt, verdwijnt hij ondanks het vonnis niet achter de tralies meldt mediapartner NH Nieuws.

In een eerder stadium hadden deskundigen al vastgesteld dat G., die de moord heeft bekend, volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan paranoïde schizofrenie en psychoses, aandoeningen die mogelijk worden versterkt door zijn wietverslaving.

Het OM erkent dat zijn psychische gesteldheid mogelijk een rol heeft gespeeld bij het ombrengen van zijn opa, maar vindt hem niet volledig ontoerekeningsvatbaar. De officier van justitie eiste daarom twee weken geleden een celstraf van drie jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank gaat daar niet in mee en vindt G. - in lijn met het oordeel van deskundigen - volledig ontoerekeningsvatbaar. Vanwege die ontoerekeningsvatbaarheid kan hij ondanks zijn veroordeling niet worden opgesloten.

Wel moet hij zich - zoals geëist door het OM - verplicht laten behandelen (tbs met dwangverpleging). "Er is langdurige behandeling nodig", beargumenteerde de rechtbank het vonnis. "Ook omdat het risico op herhaling zeer groot is."

Dat vonnis is precies waar G.'s moeder (tevens dochter van slachtoffer Jochem Schuijt) op had gehoopt. "Zij roept al jaren om hulp voor haar zoon", zei advocaat Richard Korver nadat het OM haar eis had geformuleerd.

G. bracht zijn grootvader in maart van dit jaar met veel geweld om het leven. Nadat hij hem had gewurgd, in z'n nek had gestoken en met een heggenschaar had bewerkt, stal hij 75 euro van hem en probeerde hij zijn auto mee te nemen. Ondanks die details heeft de rechtbank niet kunnen bewijzen dat er sprake was van voorbedachte rade of roofmoord.

Het OM gaat het vonnis van de rechtbank bestuderen en zal dan besluiten of het eventueel in hoger beroep gaat tegen de uitspraak

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl