Alkmaar Centraal


Cardiologen van Noordwest Ziekenhuisgroep hebben woensdag voor het eerst bij twee patiënten een CardioMEMS geïmplanteerd, om te onderzoeken hoe goed het HF-systeem werkt. Het CardioMEMS is een drukmeter die geïmplanteerd wordt in de longslagader bij patiënten met hartfalen. De verwachting is dat in Noordwest vijftien tot twintig CardioMEMS geïmplementeerd worden.

Bij hartfalen verhoogt de bloeddruk in de longslagader. Artsen en verpleegkundigen kunnen dit op afstand zien dankzij de CardioMEMS, en er nog voordat er klachten ontstaan naar handelen. Bijvoorbeeld door medicatie toe- of aan te passen, een pacemaker te installeren of veranderingen in levensstijl aan te raden. Patiënten met chronisch hartfalen die het afgelopen jaar opgenomen zijn geweest en blijvend een forse beperking in de inspanningstolerantie houden, komen in aanmerking.

Een Amerikaanse studie liet zien dat het CardioMEMS duurzaam en veilig is. Bovendien nam het aantal ziekenhuisopnames bij patiënten met ernstig hartfalen met 37 procent af. De zorg in Nederland is echter anders georganiseerd en daarom wordt onderzocht of het effect hier vergelijkbaar is. Nog achttien andere Nederlandse ziekenhuizen werken mee aan het project.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl