Alkmaar, 8 december 2012. Met 14 punten na 15 wedstrijden en een 12e plaats in de eredivisie kan niet gezegd worden dat AZ bezig is met zijn beste seizoen, maar dat hoeft ook niet. Het team is redelijk verjongd en is druk bezig zijn draai te vinden in de competitie, daarnaast hebben ze ook het geluk niet aan hun kant staan en zijn de veel verloren punten daar aan te wijten. Maar de supporters staan nog steeds achter de elf van Verbeek en vandaag konden ze dat laten zien tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II. Coach Gertjan Verbeek moest vandaag enige aanpassingen maken in de verdediging. Mattias Johansson moest de geschorste Dirk Marcellis vervangen. Donny Gorter is, vanwege een blessure, vervangen door Giliano Wijnaldum.
Uit respect voor de overleden Richard Nieuwenhuizen werd er voor aanvang van de wedstrijd een minuut stilte gehouden en speelden beide teams en de scheidsrechters met een rouwband om.
De eerste helft begon met een aanvallend AZ. Hoewel er geen echte kansen waren, liet AZ wel zien dat het van plan was om vaak de bal bij het doel van de tegenstander te krijgen. In de eerste minuut was Topspits Jozy Altidore, na een kopduel, aan het hoofd geblesseerd. Na een moment buiten het veld te zijn verzorgd kon hij de wedstrijd vervolgen. In de 25e minuut kreeg AZ enkele kansen achter elkaar. Jozy Altidore kreeg per toeval de bal, vanaf de WillemII-keeper David Meul, voor de voeten, maar kon de bal niet op tijd inschieten. Daarna kwam Adam Maher bij het doel, maar zijn schot ging net langs. Ondanks de vele kansen van AZ, wist Willem II het doel goed schoon te houden. Keeper David Meul deed zijn werk goed.In 43e minuut wist deze keeper een mooie aanval van AZ tegen te houden. Johann Berg Gudmundson speelde de bal het 16-metergebied in. Heel dich bij het doel stond Adam Maher. Hij schoot de bal recht in de handen van de wachtende keeper. De rust ving aan aan na een doelpuntloze eerste helft. 0-0.
In het begin van de tweede helft bleef de druk bij hetzelfde doel, maar daar stond dit keer AZ-keeper Esteban in. Een grote kans van Kees van Buuren ging vlak voorlangs het doel. Niet lang daarna kreeg Willem II een hoekschop, maar deze werd makkelijk onschadelijk gemaakt. Willem II bleef druk zetten, waardoor AZ moeilijk kon aanvallen. De volgende hoekschop van Willem II resulteerde in een goed laag schot van Danny Guijt. Esteban kon de bal makkelijk oppakken. Na het de eerste twintig minuten kon AZ meer kansen creëren. Een prachtige omhaal van Adam Maher bereikt Jozy Altidore, maar de kon de bal niet in het doel krijgen. Terwijl de tijd door tikte, bleef AZ doordrukken, maar de kansen gingen allen links, rechts of over het doel of in de handen van keeper David Meul. Willem II was vooral bezig met verdedigen en kreeg enkele kansen na counteraanvallen. Willem II kreeg meer kansen, omdat slordigheden in het spel van AZ slopen. In de 88e minuut zorgde een botsing tussen Adam Maher en Niek Vossebelt voor een korte onderbreking, omdat de heren met de hoofden tegen elkaar kwamen. De wedstrijd werd na 4 minuten blessuretijd afgefloten bij 0-0.
Door dit gelijkspel staat AZ nog steeds op de 12e plaats in de eredivisie, maar de directe achtervolgers moesten nog spelen. Volgende week zaterdag, 15 december, speelt AZ in Zwolle tegen PEC.

Bekeken: 1252x