Alkmaar, 2 februari 2013. Op 29 januari 2013 hebben de bindend adviseurs (mr. Boele Staal, mr. Els Swaab en prof. C. Langeveld) hun bindend advies gegeven in het bijna 2 jaar durende conflict tussen de Stichting Yxie, de Lucebert Stichting, de Lucebert erven en de Stichting Provadja (Yxie c.s.) enerzijds en de Gemeente Alkmaar anderzijds. Op 1 februari 2013 hebben partijen het bindend advies ontvangen. In een lijvig, uit 96 punten bestaande advies, heeft men samengevat kenbaar gemaakt hoe de gemeente Alkmaar toerekenbaar tekort geschoten is en tot schadevergoeding veroordeeld. Vastgesteld wordt dat de Gemeente "toerekenbaar tekort is geschoten" jegens Yxie c.s. oftewel heeft een wanprestatie gepleegd.

Gesteld wordt dat de Gemeente met het stopzetten van het bouwproces voor de renovatie en uitbreiding van het Doelengebouw haar inspanningsverplichting niet is nagekomen; de financiering van de bouw was immers rond, aldus de commissie. Ook heeft de Gemeente voorafgaand aan het raadbesluit van 6 juli 2011 tot stopzetting van het project YXIE op geen enkele wijze getracht in samenspraak met partijen tot een andere wijze van exploitatie – met mogelijkerwijs minder risico's – te komen. Het raadsbesluit van 6 juli 2011 ontbeert een deugdelijke afweging van alle voor en tegens van het besluit voor alle betrokken partijen.

De bindend adviseurs komen dan ook tot de conclusie dat de Gemeente de schade dient te vergoeden aan Yxie c.s., die zij tengevolge van deze toerekenbare tekortkoming hebben geleden of nog lijden. De schade voor de Lucebert Stichting wordt in redelijkheid en billijkheid vastgesteld op € 595.000,00 met als uitgangspunt dat het bedrag wordt besteed aan ontwikkeling en realisatie van alternatieve plannen binnen een periode van 4 jaar. Yxie c.s. hadden een hogere schade bepleit. Voor schadevergoeding aan Provadja zien bindend adviseurs geen aanleiding, nu Provadja hoe dan ook van de Gemeente afhankelijk is, zal zijn en blijven (m.b.t. huur en subsidie). 

Wel zal de Gemeente voor passende huisvesting moeten zorgen conform het besluit van de gemeenteraad van 6 juli 2011. Weliswaar wordt in de uitspraak de samenwerking met Jogchem's Theaters (JT) inclusief aanvullende subsidie benoemd als redelijk maar inmiddels biedt het nieuwe Coalitieakkoord in Alkmaar, waarin is opgenomen dat de "identiteit (onafhankelijk en ongedeeld) en huisvesting van Provadja blijven gewaarborgd", ook andere mogelijkheden. Daarom worden momenteel alle opties, waaronder bioscoop 'de Harmonie', samen door Provadja en de Gemeente onderzocht.

De schade van Stichting Yxie zou feitelijk dienen te worden verhoogd met het totale bedrag van transitiegelden die door de Gemeente aan Stichting Yxie zijn betaald. Feitelijk betekent dit dat als de Gemeente subsidiebedragen terug vordert, zij voor een gelijk bedrag schadevergoeding dient te betalen. De Bindend Adviseurs motiveren dit door te stellen dat "die gelden in het kader van Yxie zijn besteed". Alle juridische kosten gemaakt door Yxie c.s. komen voor rekening van de Gemeente. De Gemeente zal ook, als de grotendeels in het ongelijk gestelde partij, de kosten van het bindend advies moeten betalen van € 51.885,16.

 

Pin It
Bekeken: 1674x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/