Alkmaar, 3 september 2013. De Alkmaarse polsstokbriefjes dingen mee naar de titel 'mooiste archiefstuk uit alle Nederlandse collecties' in de landelijke verkiezing 'Stuk van het jaar'. Ze zijn met de helft van de stemmen als winnaar uit de bus gekomen van de regionale voorverkiezing die het Regionaal Archief Alkmaar deze zomermaanden hield. De tweede plaats gaat naar de stadsplattegrond van Cornelis Drebbel, gevolgd door het fotoalbum van de familie Drukker. Onder de stemmers is een historisch boek over de regio verloot. De winnaar is inmiddels op de hoogte gesteld.

De tot de verbeelding sprekende polsstokbriefjes zijn een van de mooiste en belangwekkendste overblijfselen van het succesvol doorstane beleg van Alkmaar in 1573. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in de overwinning op de Spaanse troepen. De twee briefjes zijn destijds door de Spaanse linies gesmokkeld, verborgen in een uitgeholde polsstok waarmee de belegerde stad kans zag te communiceren met de bondgenoten.

Het Regionaal Archief Alkmaar geeft iedereen vlak voor de Alkmaarse feestdag 8 oktober de unieke mogelijkheid de originele polsstokbriefjes en andere belegstukken te bekijken. Ervaar de historische sensatie van deze lotbepalende stukjes papier op zaterdag 5 oktober. Dan opent het Regionaal Archief Alkmaar haar deuren tijdens een feestelijke Open Dag.

De polsstokbriefjes moeten het in de landelijke verkiezing 'Stuk van het Jaar' opnemen tegen zo'n veertig andere archiefstukken uit geheel Nederland. Gedurende oktober, de Maand van de Geschiedenis, is er mogelijkheid tot stemmen. Dat kan via -deze- website.

Pin It
Bekeken: 1063x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/