Alkmaar, 22 januari 2014. Berichten vanuit de gemeente gaven het al aan: er wordt hard gewerkt om het percentage vroegtijdige schoolverlaters terug te brengen, en met succes. Het ROC Horizon College meldt dat bij hen het aantal is afgenomen met 33,8%. Een belangrijke reden is dat onderzoek uitwees dat niet alleen mbo-leerlingen tot 18 jaar begeleiding nodig hadden, maar ook die van 18-23 jaar. Het Horizon College is de grootste mbo-school boven het Noordzeekanaal en heeft vestigingen in Alkmaar, Hoorn, Heerhugowaard en Purmerend en heeft circa 12.500 leerlingen.

Het percentage voortijdig schoolverlaters (vsv'ers) is bij het Horizon College nu 6,1%. Dat betekent dat vorig schooljaar 624 leerlingen voortijdig de school verlieten. Een jaar eerder waren dat 942 leerlingen. De maatregelen die genomen zijn, werpen inmiddels hun vruchten af. Zo wordt een leerling na 8 uur verzuim op school op het spreekuur van de afdeling leerplicht van de gemeente verwacht en worden ouders betrokken bij het feit dat hun kind verzuimt. Er worden vervolgens afspraken gemaakt om verzuim te voorkomen. Het Horizon College hanteert een strengere norm dan de wettelijk voorgeschreven 16 uur verzuim en dat werpt vruchten af.

Wanneer leerlingen problemen hebben, wordt op school extra ondersteuning geboden en als dat nodig is, wordt jeugdhulpverlening ingeschakeld. Daarnaast worden bij leerlingen die overstappen van het voortgezet onderwijs naar het mbo gekeken of zij zich ook daadwerkelijk aanmelden en de opleiding starten. Er wordt gezorgd dat de overstap naar het mbo beter verloopt. Alle maatregelen worden genomen in samenwerking met het voortgezet onderwijs, het mbo en de gemeenten.

Leerlingen die nu nog uitvallen zijn veelal jongeren die specifieke problemen hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van leren, gedragsproblemen, verslaving, schulden, ziekte of problemen in de thuissituatie. De komende tijd ligt de focus op deze groep. Dit gebeurt in samenwerking met hulpverleningsorganisaties (Jeugdzorg/Brijderstichting), de gemeenten, voortgezet onderwijs, de mentor en schoolmaatschappelijk werk.

Pin It
Bekeken: 1113x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/