Alkmaar, 24 januari 2014. Donderdag 13 februari vindt in de bibliotheek in het centrum het eerste Alkmaars Historisch Café van 2014 plaats. Dr. Jos Leenders gaat dan in op 'de mythe West-Friesland'. In West-Friesland bestaat het hardnekkige verhaal van de Westfriese eenheid. De Westfriezen zouden zich in een eeuwenlange strijd tegen de Hollandse overheersing hebben verzet. Dé Westfriezen, één volk, tegen dé Hollanders. Sommige Westfriezen zijn er nog altijd trots op. Maar, dit geschiedbeeld is volgens Leenders een romantische mythe, daterend uit de negentiende eeuw.

Leenders zal aantonen dat West-Friesland allesbehalve een eenheid was, dat Oost en West, Alkmaar en Hoorn, katholieken en protestanten, elkaar eeuwenlang naar het leven stonden. Dat het beeld van West-Friesland als eenheid een bedenksel is van niet-Westfriezen, dat door de Westfriezen is overgenomen. Of, om het nog nadrukkelijker te zeggen: 'Bestond West-Friesland vroeger eigenlijk wel?'.

De lezing van Jos Leenders wordt gehouden bij Bibliotheek Kennemerwaard, Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De lezing duurt van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur, inclusief een kleine pauze. De kosten bedragen  € 7,50 per persoon en € 5,00 voor vrienden en leden van onderstaande instellingen. Kaarten zijn erkrijgbaar in de voorverkoop en op de avond van de lezing bij de bibliotheek.

Voorlopig staan er nog twee lezingen op de agenda van het Alkmaars Historisch Café. Donderdag 20 maart zal dr. Daantje Meuwissen de lezing  'Van Oostsanen, de eerste Hollandse meester' verzorgen en dinsdag 8 april zal historicus Gerrit Valk 'Melchert Schuurman: een muziekleven in dienst van de NSB en Waffen-SS' presenteren.

Pin It
Bekeken: 1304x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/