Een aantal Rijpers is zelf projectontwikkelaar geworden voor het bouwen van woningen in het centrum van hun dorp. Toen de locatie van de voormalige Jozefschool beschikbaar kwam als herbouwlocatie, wilden ze zelf controle houden over wat, hoe en voor wie er gebouwd ging worden in het historische hart van het pittoreske De Rijp. Mediapartner NH Nieuws ging langs.

Dorpsherstel De Rijp mag zichzelf inmiddels grondbezitter en bouwbaas noemen. De groep Rijpers rondom voorzitter Wim Heine merkte bij eerdere bouwplannen in het dorp dat ze achteraan stonden als het ging om inspraak en advies over de plannenmakerij.

Dat moest anders vonden ze toen de Jozefschool in Kerkstraat in 2017 vrijkwam als bouwlocatie. "Je moet er op tijd bij zijn, dan kan je meedenken", licht Wim Heine het motto van Dorpsherstel toe. "Dan kan je regie krijgen over het bouwproces, de voorbereiding en de uitvoering."

Na flink lobbyen bij de gemeente Alkmaar lukte het hen om als coöperatie afgelopen maand het project gegund te krijgen. Ze zijn nu zelf projectontwikkelaar en verkopende partij voor de woningen die er komen. Het gaat om zeven woningen en zes appartementen, deels sociale koop. Eventuele winst vloeit terug naar het dorp.

Het hele traject was uiteindelijke een grote leerschool voor de Rijpers, maar ze zouden het zo weer doen. "De samenwerking met de gemeente verliep steeds beter, want ook voor hen was de samenwerking met ons nieuw." Ook moest er wel wat water bij de wijn. "Wij hebben moeten accepteren dat er veel meer parkeermogelijkheden zijn."

"Het liefst hadden we alle auto's uit het straatbeeld gehad, maar dat kon niet volgens de gemeente. Zij hebben op hun beurt geaccepteerd dat dit een historisch plekje wordt met speciale eisen voor de kwaliteit van de woningen. Dat betekende dat zij niet de hoofdprijs konden vragen voor de grondprijs."

Als alles volgens plan verloopt wordt de Jozefschool na de zomer gesloopt en gaan gelijk daarna de heipalen de grond in. De woningen staan inmiddels te koop. Potentiële kopers kunnen 'solliciteren' naar een woning. "Wij zijn als coöperatie op zoek naar mensen met binding met De Rijp en omgeving die zich in willen zetten voor het dorp." Meer informatie over dit burgerinitiatief is te vinden op de website van Dorpsherstel De Rijp.
Pin It
Bekeken: 2340x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/