Vanaf 1 juli is het standbeeld van Truus Wijsmuller te zien op de Gewelfde Stenenbrug in Alkmaar. Het beeld wordt op 29 en 30 juni geplaatst op de brug over de Mient. Het zou in april groots worden onthuld, maar dat kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Er is nog gedacht aan verschuiving van de plaatsing naar het najaar, maar dat stuit volgens de gemeente op te veel onzekerheden. Daarom gaan ook die plannen niet door.

De Alkmaarse Wijsmuller is vereeuwigd in brons, omringd door 28 kinderen. Ze redde duizenden Joodse kinderen van de dood door transporten te regelen vanuit nazi-Europa naar Engeland. Ze regelde met SS'er Adolf Eichmann dat Joodse kinderen met de trein vanuit Wenen, via Nederland, naar Engeland vervoerd mochten worden. Het eerste transport ging om 600 kinderen. Toen dat slaagde, volgden er meer vanuit Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’, die op de sokkel is te lezen.

Op Truus Wijsmuller's geboortedag, 21 april, zou haar standbeeld ceremonieel worden onthuld. Vanwege de coronamaatregelen wordt het beeld nu geplaatst zonder officieel moment. Wel zullen beeldhouwers Lea Wijnhoven en Annet Terberg het beeld een bezoek brengen, samen met burgemeester Piet Bruinooge.

Het initiatief kon worden gerealiseerd dankzij vele sponsoren, aangevoerd door de Historische Vereniging Alkmaar. De vereniging ontwikkelt momenteel een educatief programma rond het vluchtelingenthema, met in de hoofdrol Truus Wijsmuller. Hopelijk kan Truus’ geboortedag volgend jaar wél feestelijk worden gevierd en markeert die dag de start van een nieuwe traditie in Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 1457x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/