Sinds maandag kan er worden gestemd voor de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Dijk en Waard. Op 1 januari moet de nieuwe gemeente die ontstaat na de fusie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk een nieuwe gemeenteraad hebben. Daarom kan er niet worden gewacht op de landelijke verkiezingsdag voor gemeenteraden in maart 2022.

Ook in Sint Pancras bij sporthal de Oostwal kunnen inwoners zowel met de auto, de fiets en met de benenwagen bij het stemlokaal terecht. Echt druk was het maandagochtend nog niet. "Het valt nog een beetje tegen. We hoopten dat mensen wel nieuwsgierig zouden zijn naar deze manier van stemmen, maar de dag is nog jong", aldus voorzitter Nico Groen tegen mediapartner NH Nieuws.

In Sint Pancras en Koedijk-Noord zit lang niet iedereen op de fusie met Heerhugowaard te wachten. De dorpsraad van Sint Pancras heeft een flinke strijd gevoerd tegen de fusieplannen. Een groot deel van de dorpsgenoten zag liever dat hun dorp ingelijfd werd door Alkmaar. Ook tijdens het stemmen blijkt weer dat veel inwoners de fusie met Heerhugowaard geen logische keuze vinden.

De opkomst van maandag was 3,3 procent: dat betekent dat zo'n 2.000 mensen op de eerste dag hun stem hebben uitgebracht. Er kan drie dagen gestemd worden om de drukte beter te spreiden en het risico op besmetting met het coronavirus te beperken. Daarom zijn er zelfs drive-thru-stembureaus. De stembussen sluiten op woensdagavond om 21:00 uur. Streekstad Centraal zendt daarna live de uitslagenavond uit.
Pin It