Zaterdag is het antieke dieselgemaal uit 1913 in Alkmaar-Zuid voor de laatste keer in 2021 voor iedereen te bezichtigen, voordat de winterstop het werktuigbouwkundig erfgoed enige maanden stillegt. Ondanks de coronabeperkingen kwamen dit jaar bijna 400 bezoekers een blik werpen op de oude techniek.

Nieuw dit jaar was de samenwerking met het PCC. Sinds dit schooljaar is een bezoek aan het dieselgemaal een vast onderdeel van het onderwijsprogramma van alle techniekopleidingen aan de Vondelstraat.  In het dieselgemaal tegenover hun school staat een van de oudste nog werkende verbrandingsmotoren ter wereld. Inmiddels hebben al tientallen leerlingen bij de buren kennisgemaakt met de basisprincipes van de motortechniek.

De verbrandingsmotor in het antieke dieselgemaal behoort tot een serie die nog is ontworpen door de uitvinder daarvan: Rudolf Diesel. Waar onder de motorkap van een auto bijna niets meer beweegt, is bij deze antieke motor nog elk onderdeeltje in volle actie te zien. "Deze techniek is nog steeds de basis van moderne motoren", stelt docent Frans Hoogeveen van PCC Oosterhout. De brug van de samenwerking is geslagen door erfgoedstichting Adapt, die zich twee jaar geleden als een pleegvader over het gemaal en de vrijwilligers ging ontfermen.

De vrijwilligers van het dieselgemaal willen met hun inzet de liefde voor mechanische techniek doorgeven aan de volgende generatie. De winterstop is nodig voor groot onderhoud, en om geen schaatsplezier te bederven voor natuurijsliefhebbers in Park Oosterhout en Overdie. Zaterdag 11 december is de laatste openstelling van 2021 voor het algemene publiek. Het dieselgemaal aan de Cort van der Lindenkade 34 is dan gratis te bezichtigen tot 16.00 uur. Meer informatie op dieselgemaalalkmaar.nl

 
Pin It
Bekeken: 1879x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/