Theater De Vest en het Nederlands Kamerorkest zijn geschokt door de oorlog in Oekraïne. In hun drang om iets voor de inwoners te doen hebben ze donderdag - de Giro 555 actiedag - een benefietconcert gehouden waarvan de opbrengst volledig naar het goede doel ging. Het kamerorkest verdubbelde het ingezamelde bedrag bovendien nog een keer.

"Wij spelen vanavond voor het publiek in Alkmaar, maar het is wel ook een moment om even stil te staan bij wat er gebeurt elders in de wereld", vertelt Bas Treub, aanvoerder van de tweede violen in het Kamerorkest. "Het is natuurlijk heel fijn dat er met dit concert ook echt geld wordt opgehaald om die mensen te helpen."

Oekraïne ligt meer dan 1.500 kilometer van Nederland, maar de oorlog is dichtbij voor het Nederlands Kamerorkest. Treub: "We zijn een heel internationaal gezelschap en we hebben ook mensen die uit Rusland of Oekraïne, of uit de buurt van Oekraïne komen. En heel veel mensen kennen wel iemand die daar woont. Er is veel medeleven en je voelt het zeker. Het is als een soort van donkere deken."

Het publiek kreeg werken voorgeschoteld van Bartók, Haydn, Mozart en Ravel, maar een van de bezoekers zei treffend: "Ik kom voor de Oekraïne. En dan komt er een hele tijd niks, en dan kom ik ook voor de muziek."

De Giro 555 Actiedag leverde 106.200.773 euro op, maar de dag erna kwam daar nog eens ruim 30 miljoen bij.
Pin It
Bekeken: 2401x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/