Het vaarseizoen is weer begonnen en dat betekent dat het in de Alkmaarse grachten steeds drukker wordt. Bootjes van verhuurder Buiten met Buiter zullen echter niet meer te zien zijn. Door 'klagende buren' en een gebrek aan uitbreidmogelijkheden stoppen de eigenaren ermee. "Het doet pijn, dat het op deze manier tot een einde komt", vertelt Jim Buiter.

Volgens Jim was het vanaf het begin lastig was om een vergunning te krijgen voor zijn bootjesverhuur: "Uiteindelijk zijn we begonnen met een soort gedoogconstructie", aldus Jim, die in 2015 samen met zijn broer Tom het bedrijf begon. "We hebben vaak contact gehad met de gemeente. Dat ging prima, alleen met de vergunning was het gewoon lastig", vertelt hij.

Onlangs hadden de broers nog contact met de gemeente en hieruit bleek dat ze op deze locatie niet verder kunnen uitbreiden. "Ik snap het deels wel, omdat de ruimte beperkt is, en de gemeente natuurlijk in het stadsbelang moet denken", aldus Jim. Toch valt het tegen en besluiten Jim en Tom te stoppen met de verhuur.

Ook ondervinden de ondernemers 'problemen met de buren'. De broers ondernemen in een loods die van de familie is en waar zij vroeger feesten gaven. "Mijn vader zei altijd: 'ik heb liever dat jullie in de loods zitten dan dat jullie op straat rondhangen'", vertelt Jim. Volgens Jim ervoeren de buren hier overlast van, vooral vanwege brommers die af en aan reden en waar ze ook aan sleutelden in de loods. Nu jaren later probeerden ze 'een serieus bedrijf te beginnen'. "De buren klagen nogal, ik heb het gevoel dat daar nog oud zeer zit", aldus een balende Jim.

Hij 'snapt' dat ze vroeger 'rebels en vervelend' waren, maar wilde het nu graag beter doen. "Maar als je tijdens het ondernemen de hele tijd op eieren loopt door de klagende buren, verdwijnt ook het plezier in het ondernemen." Het is naar eigen zeggen uiteindelijk de optelsom die hen heeft doen besluiten te stoppen: "Je stopt er veel tijd in en in de zomer moet alles wijken. Als het dan ook nog eens minder leuk wordt, houdt het op."

Op dit moment liggen de boten in de loods en worden deze opgeknapt en te koop gezet. "Wij hopen hier nog wat geld mee op te halen om de boten te kunnen afbetalen en hopelijk nog wat over te houden", zegt Jim tegen mediapartner NH Nieuws.
Pin It