"Je ziet voetgangers amper. Het is echt gevaarlijk." Alkmaarders uit de buurt van de Korte Vondelstraat zijn geschrokken van het ongeluk dit weekend, waarbij een 86-jarige man om het leven kwam. Maar ze zijn zeker niet verbaasd. Het kruispunt is volgens een buurman zelfs 'een soort Russische roulette'.

Even terug naar zaterdag rond 19.20 uur. Het is dan al donker als een 86-jarige voetganger ter hoogte van het zebrapad aangereden wordt door een auto. De man overlijdt aan zijn verwondingen. Achter het stuur zit een 81-jarige vrouw, zij gaat mee naar het politiebureau.

Een woordvoerder van de politie laat aan mediapartner NH Nieuws weten dat het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk in volle gang is. De automobilist wordt op een later moment gehoord. Alcohol is in ieder geval niet de oorzaak, want uit een blaastest blijkt dat de vrouw niet te veel had gedronken. Buurtbewoner Gerard* kan zich goed voorstellen dat de automobiliste de overstekende man simpelweg over het hoofd zag. "Altijd als ik daar rijd, denk ik: oh nee, daar gaan we weer. Het is echt soms een blinde gok als je doorrijdt." Hij las de nieuwsartikelen over het dodelijke ongeluk met buikpijn.

De omwonende parkeert zijn auto in de Schelphoekgarage, dat vlakbij is. "Ik moet er elke dag overheen. Heen en terug." Een onoverzichtelijke, gevaarlijke verkeerssituatie, zo beschrijft hij het. "Het zebrapad ligt midden op de brug, waardoor je aan weerskanten omhoog moet rijden en koplampen van tegenliggers je verblinden. Als het schemerig of donker is, zie je pas dat er iemand oversteekt als diegene vóór je auto is." En hij is niet de enige die er zo over denkt.

Als het onderzoek naar het ongeluk af is, bepaalt het Openbaar Ministerie of de 81-jarige automobilist wordt vervolgd. Ze mag dit in vrijheid afwachten: de officier van justitie heeft beslist dat er geen gronden zijn om haar vast te houden. Supermarkt Spar is enkele meters van het zebrapad gevestigd. Rond het tijdstip van het ongeluk was de winkel net dicht en ging het personeel naar huis. De medewerkers daar zijn bekend met de verkeers(on)veiligheid. "Het zebrapad is onvoldoende verlicht, waardoor deze op een wat grotere afstand niet goed zichtbaar is. Overstekers met donkere kleding worden nauwelijks gezien", reageert een woordvoerder. "Ook wordt op de Vondelstraat (die overloopt in de Korte Vondelstraat) met name ‘s avonds te hard gereden."

Gerard merkt dit ook. "Auto's komen hard aanrijden. Pas veel te laat merken ze dat ze moeten afremmen bij het zebrapad." Zo staat het 30 kilometer per uur-bord pas na het zebrapad. Hij beklaagde zich in 2019 over de 'gevaarlijke situatie' bij Meldpunt Onveilig Verkeer en bleek niet alleen. "Ik was niet de enige. Ik kreeg dertien stemmen van mensen die zich herkenden en een andere die dezelfde situatie meldde tien. Maar er is niks gebeurd. Er moet wat veranderen."

Ook op Facebook wordt volop gereageerd op de artikelen over het ongeluk. "Dit is een k*tplek als het donker is. Het regende ook nog eens", schrijft iemand. Een ander meldt: 'Wij hebben vanuit ons appartement goed zicht op de situatie. Door de gespreide verlichting vlak voor de zebra is moeilijk te onderscheiden of er zich mensen begeven.'

De supermarkt wil wel benadrukken dat je als voetganger ook een verantwoordelijkheid hebt. Gerard heeft besloten het zebrapad als voetganger niet meer te gebruiken. "En in de auto let ik er heel erg op. Ik rij heel zacht, maar toch moet ik regelmatig vol in de remmen. Het was an accident waiting to happen en nu is het afgelopen weekend dus vreselijk misgegaan."

De gemeente Alkmaar is om specifieke cijfers gevraagd en om mogelijke plannen voor verbetering van de verkeersveiligheid. Zij komen hier nog op terug.

37 ongevallen in 5 jaar
 
Het afgelopen jaar is de politie elf keer opgeroepen voor een verkeersongeval aan de Korte Vondelstraat. In vijf jaar 37 keer, blijkt uit cijfers. Dit zijn niet per se allemaal aanrijdingen. Ook valpartijen met de fiets en het tegen een boom aanrijden zitten bij die meldingen. "Ook worden wij niet altijd gebeld bij een ongeluk", aldus een woordvoerder.

Pin It
Bekeken: 3095x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/