Trijn Rembrands stond dit jaar veel in de belangstelling vanwege de viering en herdenking van 450 jaar Alkmaar Ontzet. De verzetsheldin vocht met andere vrouwen op de stadsmuur tegen de Spanjaarden. In het verlengde van alle aandacht voor Trijn, wil de fractie van Forum Voor Democratie een monument voor haar in de stad laten plaatsen. Fractievoorzitter Jelle Wittebrood heeft hiervoor een motie ingediend.

Dit jaar stond Trijn Rembrands meermalen in de schijnwerpers. Zo maakte Karavaan een theatrale stadswandeling genaamd 'Wie de F* is Trijn' en vertelde Simone van der Vlugt over de heldin tijdens haar Ontzetrede. Ze riep daarbij op om Trijn te eren met een monument. De Alkmaarse FVD-fractie geeft hier gehoor aan en legt het idee voor aan de gemeenteraad via een motie.

Wittebrood beseft zich dat sommige historici twijfelen of Trijn wel echt bestaan heeft. Pas in 1661 dook haar naam op in een boek van Petrus de Lange over de Opstand. Hij schreef over de inzet van de vrouwen tijdens het Alkmaarse beleg die 'alles met groote nyverheydt aendroegen' en noemt dan speciaal 'een jonckvrouwe van ontrent 16 jaren, Trijn Rembrants'. Trijn had de soldaten en burgers 'moedt onder de ribben gesproken' en 'als een man nevens vele gestreden'. "De naam Trijn is zeer waarschijnlijk afgeleid van Catharina Remme", weet Jelle Wittebrood.

Zelfs al bestond ze niet echt, Trijn staat volgens de FVD-fractievoorzitter symbool voor alle Alkmaarse vrouwen en meisjes die bijdroegen aan de strijd tegen de Spanjaarden. Ook is ze een voorbeeld voor Alkmaarders, en dan vooral vrouwen en jongeren. Dat verdient volgens Wittebrood een monument op een prominente plek in de stad.

De motie stond voor de raadsvergadering van donderdag op de agenda, maar de debatten over de begroting liepen aanzienlijk uit. Maandag wordt de raadsvergadering voorgezet.
Pin It
Bekeken: 764x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/