Liander investeert de komende drie jaar 4 miljard euro in versterking van het elektriciteitsnet. Dat kondigde de netbeheerder woensdag aan in de Nationale Uitvoeringsagenda. Ook in regio Alkmaar wordt het net flink uitgebreid. Vooral in gemeente Alkmaar, maar ook in Dijk en Waard en Heiloo en in minder mate in Bergen.

Het stroomnet zit zo'n beetje overal aan zijn taks. Liander en de andere netbeheerders komen voorlopig nog steeds verder achter op de stijgende behoefte. In heel de regio zijn er wachtlijsten voor bedrijven die een aansluiting willen voor afname of levering van grote hoeveelheden elektriciteit. Liander probeert met bedrijven de piekbelastingen te spreiden, maar vorige week bleek dit niet te gaan lukken. "De vraag groeit sneller dan het tempo waarin wij kunnen bijbouwen. Dat betekent dat prioriteiten moeten worden gesteld en we moeten accepteren dat niet álles op korte termijn mogelijk is", aldus Liander-directeur Marlies Visser.

"Er liggen hele ambitieuze plannen", vult Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland aan. En dat is hard nodig ook. "Zelfs met de aangekondigde recordinvesteringen kunnen we in de jaren ’24, ’25 en ’26 nog niet alle energie-infrastructuur bouwen die er nodig is. We schatten aan zo’n driekwart van de huidige aanvragen te kunnen voldoen."De komende jaren moet de inhaalslag dan echt gemaakt worden. Letterlijk centraal staat daarin het 150 kilovolt onderstation in Oterleek. Dit verdeelstation wordt met hoogspanningsnetbeheerder TenneT uitgebreid en er komt een hoogspanningskabel vanaf Beverwijk. Deze verbinding moet klaar zijn in 2025. Vanaf Oterleek worden nieuwe verbindingen gelegd naar een gloednieuw 150 kV onderstation op bedrijventerrein Boekelermeer en een nieuw 50 kV onderstation in Alkmaar Noord. Verder worden de onderstations Alkmaar, Oudorp, Heiloo en Warmenhuizen opgewaardeerd naar 50 kV.

Ook bouwt Liander in haar werkgebieden totaal 20.000 transformatorhuisjes bij. Volgens EenVandaag levert dat steeds meer weerstand op bij mensen die zo'n ding bij hun woning krijgen of kunnen verwachten. Soms worden ze onaangenaam verrast, zoals bewoners van de Munnikenweg. Zonder aankondiging werd langs de weg een gat gegraven voor een fundering. Die bleek te zijn voor een 2,80 meter hoog transformatorhuisje. Liander zocht na de protesten naar een andere plek, even verderop.

Voor een zo snel mogelijke uitvoering van de uitbreidingsplannen wil minister Rob Jetten juridische procedures en vergunningstrajecten inkorten. Of dit de bestaande planning inkort of alleen maar extra vertraging voorkomt is nog niet duidelijk. De afrondende werkzaamheden in regio Alkmaar staan nu voor zover bekend gepland voor het 2028, maar voor heel de provincie staan inmiddels de jaren 2031 en 2033 genoteerd.
Pin It
Bekeken: 1272x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/