Alkmaar, 13 april 2014. Zondag ontving AZ het in degradatiegevaar verkerende NEC in het AFAS Stadion. In een slap duel verzuimde AZ om de kansen af te maken, waarna de Nijmegenaren in de slotfase de stand nog gelijk trokken: 1-1. In de 32e minuut bood Berghuis Gouweleeuw een prima kans, maar de centrale verdediger vergat een meter voor de doellijn de bal binnen te koppen. 10 minuten later was het weer Berghuis met een goede voorzet, ditmaal was Viergever het eindstation. Ook de linksback kreeg de bal er van dichtbij niet in en dus bleef het 0-0 bij rust.

In de tweede helft kwamen de Alkmaarders uiteindelijk dan wel snel op voorsprong. Na 54 minuten maakte een verdediger van NEC hands in het strafschopgebied en dus ging de bal op de stip. Omdat Jóhannsson zijn laatste twee penalty mistte, was het nu de beurt aan Gudelj om van elf meter aan te leggen. Hij benutte het buitenkansje: 1-0. De bezoekers kwamen niet verder dan wat slappe schoten en ook AZ scoorde niet. In de 80e minuut leek Avdic eenvoudig de 2-0 op het bord te kunnen zetten, maar hij faalde jammerlijk van dichtbij. 7 minuten later bleek dat een dure misser, want Conboy kopte de 1-1 binnen. Even leek het erop dat AZ toch nog met de drie punten aan de haal ging, maar Beerens schoot na een goede actie tegen de onderkant van de lat en het bleef bij 1-1. Ondanks het puntverlies is de ploeg van Advocaat wel zo goed als zeker van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.