Alkmaar, 3 juli 2014. Er kan weer gestemd worden om het 'Stuk van het Jaar' te bepalen van de collectie van het Regionaal Archief Alkmaar. Er zijn vooraf vier items gekozen waarop iedereen kan stemmen wie de webpagina www.archiefalkmaar.nl/stukvanhetjaar. Ze passen bij het thema van de verkiezing en tevens Maand van de Geschiedenis: Vriend en vijand. Het meest populaire item zal meedingen naar de nationale titel 'Stuk van het Jaar'. Onder stemmers wordt een mooie prijs verloot.

Met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog is er bijvoorbeeld een eigenaardige maar prachtige foto op glasnegatief van de Bergense fotograaf Bonda uit 1916. Een vrouw poseert in uniform, zich vasthoudend aan een keukenstoel. Waarschijnlijk was zij een familielid van een in een kamp in Bergen geïnterneerde Duitse militair. De foto doet je afvragen: hoe zag zij de Nederlanders, hoe zagen die haar, als vriend of als vijand?

Ook bij huwelijkspartners speelt de kwestie vriend of vijand… Een andere optie is een bijzonder huwelijksattribuut uit het archief van familie De Lange. Het is een feestmuts, gebruikt bij het huwelijk van de Alkmaarse zeepzieder Pieter de Lange en Cornelia Henderika Tigler Wybrandi op 10 mei 1886 in Leeuwarden. De heren droegen zo'n muts en vrouwen het schort. In een bevallige houding knielden de mannen, opdat zij de tekst op het schort konden zingen en de vrouwen die op de muts. De moraal van het lied was: een ‘echte’ vrouw en man wil geen slapjanus of sloofje als partner.

Daarnaast kunnen deelnemers nog kiezen voor een foto van de Duitse ex-kroonprins op Wieringen door Foto Jonker en een raadselachtige bijlage van de Hamburger Zeitung op de website van het Regionaal Archief. 

De verkiezing ‘Stuk van het Jaar’ is een gezamenlijk initiatief van archiefinstellingen in Nederland en deze editie is de tweede. Vorig jaar won het Stadsarchief Rotterdam met een toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970.

20140703 stuk vh jaar

Pin It
Bekeken: 1579x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/