Alkmaar, 2 november 2012. Vrijdagochtend was er een klein feestje op het gemeentehuis in Alkmaar. Met trots presenteerden burgermeester Ria Oosterop-Van Leussen (Graft-De Rijp), burgemeester Floris Vletter (Schermer) en loco burgemeester Peter de Baat (Alkmaar) het herindelingsontwerp dat hun gemeenten tot één geheel moet maken. De nieuwe gemeente Alkmaar die per 1 januari 2015 ontstaat, werd gepresenteerd als 'Holland in het klein' vanwege zijn Hollandse diversiteit. Na de presentatie werd er een taart geserveerd, met daarop de toekomstige gemeentegrenzen en de gemeentewapens afgebeeld.

De drie gemeenten zijn financieel gezond en kennen al samenwerking. De bestaande verbanden worden verdiept om een 'robuuste, professionele en krachtige kern' te vormen, met een voortrekkersrol in de regio. Fuseren was met name nodig voor de kleine gemeenten, vanwege de decentralisatie die het Rijk oplegt. "We zagen de donkere wolken al hangen. We worden op onszelf te kwetsbaar", aldus burgemeester Ria Oosterop. "Uit onderzoek en vele gesprekken bleek dat er voor deze fusie een groot draagvlak in de samenleving is."

Voor het zo ver is, moet het ontwerp nog uitgewerkt worden conform de wet Algemene Regels Herindeling (ARHI). De uitwerking moet goedkeuring krijgen van de provincie en het Rijk. Voordien krijgen burgers, aangrenzende gemeenten en andere betrokken overheden inzage. De reorganisatie moet uniformiteit opleveren in besturing, regelgeving en procedures. Over werkgelegenheid, investeringen en besparingen kon nog niet veel gezegd worden. Wat inwoners hiervan gaat merken ook nog niet. Feit is wel dat de huidige belastingpercentages niet op één lijn liggen.

De eerstvolgende stap is een gezamenlijk overleg tussen alle burgemeesters en wethouders. Met de recente ontwikkelingen in Den Haag wordt geen rekening gehouden. "Dat zou de procedure verstoren", zegt de in Schermer recent aangetreden burgemeester Floris Vetter. "Daarnaast gaat het nog jaren duren voor zo'n akkoord gevolgen zal hebben."

De fractie van Leefbaar Alkmaar blijft zich als enige tegen de fusie verzetten. Fractievoorzitter Maya Bolte is er van overtuigd dat de schaalvergroting niet in het voordeel van de burgers werkt en de gemeentelijke belastingen zullen stijgen óf de verzieningen zullen versoberen.

 

Pin It
Bekeken: 2593x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/